Kanadske vlasti uhitile su i optužile u sklopu policijske akcije Project Adoration na području Ontarija osobu koji se nalazila iza internetske stranice koja je prikupljala ukradene povjerljive i privatne podatke te ih prodavala, objavio je Nacionalni CERT.

Prema riječima kanadske policije, dvadesetsedmogodišnji Jordan Evan Bloom je putem svoje internetske stranice LeakedSource.com prodavao privatne podatke vezane uz više od 3 milijarde korisničkih računa, a do sada je zaradio preko 200.000 američkih dolara.

Stranica LeakedSource pokrenuta je krajem 2015. godine, a putem nje se trgovalo s povjerljivim podacima korisničkih računa vezanih uz usluge LinkedIn, VK.com, Last.Fm, Ashley Madison, MySpace, Twitter, Weebly te Foursquare. Lozinke i korisnička imena, prikupljene nakon značajnih incidenata curenja podataka, prodavane su svima koji su za njih bili spremni platiti naknadu.

Stranica LeakedSource je početkom 2017. godine ugašena te su svi povezani računi na društvenim mrežama suspendirani nakon reakcije mjerodavne službe. Međutim, stranica istog domenskog naziva smještena na ruskim poslužiteljima još je uvijek aktivna te se putem nje još uvijek može doći po privatnih i povjerljivih podataka.

Kanadska policija objavila je su joj u akciji pomagali predstavnici FBI-a te nizozemske policije bez kojih uhićenje ne bi bilo moguće. Prema nekim procjenama, Bloom bi mogao očekivati maksimalnu kaznu od 10 godina u zatvoru, a suđenje mu započinje 16. veljače.

Podijeli: