Na događaju kojeg je organizirao zagrebački AVR, poljski predstavnik Newlinea, najvećeg proizvođača interaktivnih zaslona na svijetu, predstavio je tvrtkine svježe modele, kao i najnoviji set mogućnosti otprije poznatih, a još uvijek aktualnih uređaja.

Newlineovi interaktivni zasloni trenutačno su razvrstani unutar četiri linije. Ulazna nosi oznaku RS, a okuplja modele s dijagonalama od 65, 75, 86 i 98 inča. Svi oni nude 4K rezoluciju, touchscreen sa sposobnošću detekcije istovremenog pritiska u 20 točaka, potpunu podršku za sve geste Windowsa 10 te softversku platformu Android Smart Meeting Platform. Dolaze s tri besplatna softvera: Cast (bežično prezentiranje s podrškom do četiri korisnika), Broadcast (streamanje sadržaja ekrana s podrškom za do 200 korisnika, koji za spajanje trebaju samo internetski preglednik i odgovarajući ID) i Display Management (centralizirano upravljanje svim Newlineovim zaslonima – instalacija i brisanje aplikacija, uključivanje i isključivanje, slanje poruka, istovremeno konfiguriranje većih grupa ekrana i slično).

Potpuna podrška za geste Windowsa 10 znači da Newlineovi interaktivni zasloni automatski prepoznaju naše radnje u velikom broju Microsoftovih alata

Potom slijedi linija VN, dostupna u izvedbama od 65, 75 i 86 inča. Ona je u svim mogućnostima identična liniji RS, s jednim dodatkom – koristi se tehnologija koju Newline naziva optical bonding. Radi se o načinu fiksiranja LCD matrice i površine osjetljive na dodir na način da se razmak od panela do dodirne površine smanjuje na svega 2 milimetra, u odnosu na uobičajenih 8 mm. Time se dobivaju veći kutovi gledanja, osjetno preciznija detekcija pritiska, bolji kontrast i općenito viša kvaliteta prikaza.

Vršna Newlineova linija X okuplja interaktivne zaslone u 65, 75 i 86-inčnoj izvedbi. Mahom se radi o all-in-one modelima s ugrađenim računalom, dvije kamere (ispod i iznad ekrana, za videokonferencije manjih i većih grupa ljudi), četiri mikrofona, optical bondingom, opcionalnom platformom Android Smart Meeting Platform, svim besplatnim aplikacijama koje nude modeli RS i VN, kao i dvije dodatne – Workspace (kolaboracijski alat za udaljenu suradnju većeg broja korisnika) i Launch Control (atraktivni Windows launcher, koji sakriva sučelje Windowsa, a omogućava pokretanje svih aplikacija, pristup podacima u Microsoftovom cloudu i slično).

Launch Control je launcher za Windows 10, koji sakriva sučelje OS-a, a još uvijek dozvoljava pristup aplikacijama i Microsoftovom cloudu

Novost u Newlineovoj ponudi je linija uređaja IP. Ovdje se radi o interaktivnim zaslonima s tanjim rubovima ekrana i estetiziranom vanjštinom, a bez platforme Android Smart Meeting Platform, koji su kao takvi namijenjeni korisnicima zabrinutim oko (ne)sigurnosti Androida. Dostupne dijagonale interaktivnih zaslona unutar linije IP su 65, 75 i 86 inča, a zanimljivo je da se koristi kapacitivni touchscreen i to u mat izvedbi, koji dodatno poboljšava detekciju pritiska, a bez uvođenja nepoželjnih refleksija okoline u ekranu. Modeli IP nude sve što imaju modeli iz linije VN, uključujući tehnologiju optical bonding i besplatne aplikacije Cast, Broadcast i Display Management. Također podržavaju dvije aplikacije iz linije X: Workspace i Launch Control, doduše u ovom slučaju ih treba nadoplatiti (jednokratno).

Newline nazivno plasira modele RS i VN kao edukacijske, a IP i X kao korporativne, no naravno da se bilo koji od njih može koristiti u bilo kojoj okolini.

Na demonstraciji tvrtkinih interaktivni zaslona osobito nam se zanimljivom doimala potpuna podrška za geste Windowsa 10. To ne podrazumijeva samo mogućnost njihovog korištenja, već i automatsku detekciju onoga što želimo učiniti. Drugim riječima, Newlineovi zasloni samostalno prepoznaju kad želimo scrollati kroz dokument, kad označavamo nešto unutar njega, kad brišemo oznake, kad želimo zumirati i slično. Označavanje je moguće u čitavom nizu Microsoftovih alata, kao što su Edge, Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Map te čak i Photo te Movies & TV.

 

Podijeli:

 

Vezane objave