inteaktivna karta za prijelaz roba preko EU granica u vrijeme pandemije

Europska agencija za GNSS (GSA), koja upravlja satelitskim navigacijskim sustavom Galileo, u suradnji s Europskom komisijom, razvila je u samo tri tjedna mobilnu aplikaciju Galileo Green Lane. Aplikacija služi za brz i siguran tranzit tzv. kritične robe (lijekovi, hrana …) na granicama zemalja Europska unija (EU).

Cilj aplikacije, temeljenoj na globalnom navigacijskom sustavu Galileo koji se hvali najpreciznijim radionavigacijskim lociranjem, osiguranjem protoka roba preko granica unutar Europske unije čime se smanjuje vrijeme čeka vozače kamiona te brža dostava.

Aplikacija koja ima dva sučelja dizajnirana je tako da udovolji potrebama carine i policije za nadzor granice te služi tvrtkama za cestovni prijevoz kako bi lakše obavili granične formalnosti i u vrijeme zatvorenih granica zbog pandemije. Aplikacija pri tome osigurava anonimnost podataka prema odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (General Dana Protection Regulation GDPR).

Zahvaljujući aplikaciji logističke tvrtke mogu bolje planirati isporuke i, ako je potrebno, usmjeriti vozače do manje prepune granice. Pored toga, države mogu obavijestiti vozače putem aplikacije ako će im omogućiti pristup prioritetnoj traci na temelju njihovog tereta. Pored toga, vozač koji se približava granici može dobiti statističke podatke o prometu.

Za carinske usluge, aplikacija pruža vizualizaciju u stvarnom vremenu ukupne situacije granice između zemlje i njenih susjeda. Carinici redovito ažuriraju informacije o kretanju teških teretnih vozila na svojim granicama do sustava upravljanja podacima. Nekoliko zemalja EU-a izrazilo je interes za upotrebu aplikacije Galileo Green Lane koju su već testirale Mađarska i Češka. Francuske je najavila testiranje za kraj svibnja, Grčka, Italija, Rumunjska i Španjolska do kraja tjedna.

Aplikaciju su izradili dvije startup kompanije Faxcom iz Češke i Sixfold iz Auatrije uz pomoć njemačke konzultantske tvrtke Spacetec Partners. Razvoj aplikacije i njeno testiranju radi FoxComu, dok je Sixfold napravio rješenje za upravljanje podacima. Projekt koordinira GSA uz potporu Europske komisije, posebno Generalnog direktorata za obranu i svemirsku industriju (DG DEFIS) i Generalnog direktorata za mobilnost i prijevoz (DG MOVE).

Još s početkom koronakrize Europska komisija donijela je odluku o uspostavljanju tzv. zelenih pravaca za teretni promet neophodnim robama. Cilj odluke je bio da se na prijelaz državnih granica ne čeka dulje od 15 minuta. Kako se odluka nije provodila a kamioni s neophodnom robom za stanovnike EU na granici čekali duže zbog obavljanja carinskih formalnosti Europska komisija je zatražila tehnički pomoć, odnosno digitalizaciju prijevoza kritičnih roba preko unutrašnjih granica EU

Aplikacija Galileo Green Lane može informirati o vremenima čekanja kamiona s robom na 187 graničnih prijelaza. Očekuje se kako će službena primjena aplikacije biti početkom lipnja.

Za testiranje aplikacija se može preuzeti za sada samo u verziji za operativni sustav Android.

Podijeli:

 

Vezane objave