Udio zaposlenika opremljenih prijenosnim uređajima tvrtke koji omogućuju mobilnu internetsku vezu povećava se u Europskoj uniji (EU), objavio je Eurostat. Ta činjenica odražava važnost osoblja u mogućnosti održavati kontakt s tvrtkom, kao i s dobavljačima i kupcima dok su u pokretu.

Mobilna veza s internetom također omogućava osoblju provjeru e-pošte, pristup i izmjenu dokumenata ili korištenje softverskih programa tvrtke kada nisu u uredu. To je posebno važno tijekom aktualne pandemije koronavirusa.

U 2019. godini 28 posto svih osoba zaposlenih u poduzećima u EU-u dobilo je prijenosno računalo ili drugi prijenosni uređaj poput pametnog telefona koji omogućuju internetsku vezu putem mobilnih telefonskih mreža u poslovne svrhe. To je neznatno više od 26 posto u odnosu na godinu prije.

Između država članica EU-a po mobilnoj povezivosti zaposlenika istaknule su se nordijske zemlje i Irska. Naime, više od polovice osoba zaposlenih u tim zemljama opremljeno je prijenosnim uređajima tvrtke koji omogućuju mobilnu internetsku vezu, pokazuju podaci Eurostata za 2019. godinu. Takva praksa je najzastupljenija u Švedskoj, s 57 posto mobilno povezivih zaposlenika, a slijede Irska (55 posto), Finska (54 posto) i Danske (52 posto).

Suprotno tome, samo je 11 posto osoba zaposlenih u poduzećima u Bugarskoj dobilo takve mobilne uređaje tvrtke. Postotka mobilno povezivih zaposlenika je poprilično nizak i na Cipru (16 posto), Grčkoj (17 posto), te Slovačkoj, Rumunjskoj i Portugalu (svi po 18 posto).

Iza vodećih nordijskih zemalja slijedi skupina članica EU u kojima je postotka mobilno povezivih zaposlenika u prošloj godini bio od 33 do 24 posto. Hrvatska je u EU prosjeku od 28 posto mobilno povezivih zaposlenika u poduzećima.

Najlošiju skupinu čine članice koje imaju 20 posto ili manje mobilno aktivnih zaposlenika. U toj su skupini uz navedene najlošije zemlje Bugarsku, Cipar, Grčku, Slovačku, Rumunjsku i Portugal još je i Latvija (20 posto).

S obzirom na pandemijske posljedice rada na daljinu, odnosno od doma ove je godine za očekivati nagli skok postotka zaposlenika koji će imati mobilnu internetsku vezu.

Podijeli:

 

Vezane objave