Godinu dana od formiranja Europskog saveza za baterije (European Battery Alliance EBA) i Akcijskoj plana Europske komisije za razvoj europske proizvodnje akumulatorskih baterija uspostavljen je prvi pilot projekt za njihovu proizvodnju (Skellefteå u Švedskoj) te najavljene daljnje aktivnosti kako bi Europska unija postala globalni vodeći prizvođač u proizvodnji baterija za pogon automobila i drugih uređaja. EBA je formirana prije svega zbog zadržavanja tržišne pozicije europske automobilske industrije jer će baterije za električne automobile u 21 stoljeću biti ono što su bili motori s unutranjim sagorjevanjem u 20 stoljeću. Za Europu je proizvodnja akumulatorskih baterija strateški imperativ za tranziciju prema čišćoj energiji ali i za modernizaciju i konkurentnost njene industrije u globalnim okvirima, prije svega u automobilskoj industriji.

EBA  je osnovana u listopadu 2017. godine te uz sudjelovanje Europske komisije i članica EU, a u toj korporativnoj platformi sudjeluju i Europska investicijska banka (European Investment Bank EIB) te više od 260 industrijskih i inovativnih tvrtki i institucija. Njen cilj je stvoriti globalno konkurentan, inovativan i održiv lanac vrijednosti baterijskih ćelija u Europi kako bi se spriječila tehnološka ovisnost EU na tom području te stvorila EU industrija koja će, prema procjenama, vrijediti oko 250 milijardi eura godišnje od 2025. godine. Strateški plan EBA usvojen je u svibnju 2018. godine i dio je projekta Europa u pokretu, kojim Europska komisija želi uspostaviti održiv sustav mobilnosti.

Zaokruženi ciklus

Strateški akcijski plan za razvoj industrije akumulatorskih baterija obuhvaća sve aktivnosti koje mogu pomoći državama članicama, regijama i ukupno europskoj industriji u stvaranju konkurentne, inovativne i održive proizvodnje akumulatorskih baterija. To podrazumjeva osiguranje pristupa sirovinama za njihovu proizvodnju, poticanje istraživanja i inovacija, osposobljavanje radnika, kao i definiranje regulatornog okvira kojim se osigurava konkurentnost te industrije ali i njena održivost u smislu recikliranja materija.

U godinu dana Europski institut za inovacije i tehnologiju (European Institute of Innovation and Technology EIT), InnoEnergy povezao je oko 260 inovatorskih i industrijskih aktera koji dolaze iz svih segmenata procesa proizvodnje akumulatorskih baterija. Oni su zajednički definirali prioritete na kojima će raditi, od proizvodnje dijelova za baterije, smanjenja emisije ugljičnog dioksida u njihovoj proizvodnji, sustav za recikliranje baterija, unaprjeđenja suradnje između znanstvenih institucija i industrijskih tvrtki…

U proizvodnim projektima Umicore je u lipnju ove godine najavio veliku investiciju u Poljskoj za proizvodnju katodnih materijala za akumulatorske baterije. Tvornica će imati najsuvremeniju tehnologiju i trebala bi započeti s prvim isporukama krajem 2020. godine. U Belgiji će se uspostaviti znanstveni i tehnološki centara (Process Competence Centre) za razvoj proizvodnih tehnologija za akumulatorskih baterija. Veliki proizvođač baterija BASF najavio je proširenje svojih proizvodnih kapaciteta kako bi mogao usvajati proizvodnju po novim tehnologijama. Tvrtka Solvay razvija naprednije elektrolite i ostale materijale za unaprjeđenje baterija.

Europska investicijska banka s 52,5 milijuna eura financirala je pilot projekt proizvodnje akumulatorskih baterija u švedskoj tvrtci Northvolt. Planirana je serijska proizvodnja u drugom dijelu 2019. godine. Northvolt je također dobio dozvolu za izgradnju proizvodnog pogona u Skellefteå u Švedskoj čiji će kapacitet biti proizvodnju do 32 GWh akumulatorskih baterija u 2023. godini.

BMW Group, Northvolt i Umicore formirali su konzorcij za unaprjeđenje tehnologije u razvoju cjelovitog i ekološki održivog lanca vrijednosti u proizvodnji baterija za električna vozila u Europi.

Tvrtka za proizvodnju baterija SAFT objavila je u veljači 2018. godine formiranje konzorcija s Solvayom, Umicoreom, Manzom i još nekoliko tvrtki i znanstvenih institucija za tehnološko usavršavanje LI-ionskih baterija.

Siemens je nedavno predstavio potpuno automatizirani i digitalizirani pogon za proizvodnju akumulatorskih baterija. Svoje nove pogone za proizvodnju baterija radi još nekoliko tvrtki u Europi a najveći su projekti FAAM u Italiji i MES u Češkoj.

Ključne smjernice

Akcijski plan Europske komisije za proizvodnju akumulatorskih baterija u Europi:

  1. Regulatorni okvir – Uredba o ekološkom okviru za proizvodnju baterija definirati će uvjete koje će baterije morati zadovoljiti da budu stavljene na tržište EU. Pripremna studija za uredbu se završava i bit će predstavljena 20. prosinca ove godine u Bruxellesu. Do kraja ove godine Europska komisija će predstaviti direktivu o sakupljanju otpadnih baterija, njihovom recikliranju i sustavu označavanja.
  2. Sirovine – Na konferencija u Bruxellesu 14. studenog predstavit će se preporuke o korištenju sirovina za proizvodnju akumulatorskih baterija. Preporuke su proizvod dijaloga iniciranog od Europske komisije s članicama EU.
  3. Slovenija je predložila da preuzme vodstvo međuregionalnog partnerstva 7 regija u razvoju naprednih materijala za baterije, formirano 8. listopada. Partnerstvo će dobiti potporu stručnih timova unutar Europske komisije i vanjskih znanstvenih timova kako bi se ubrzale aktivnosti u komercijalizaciji novih materijala. Partnerstvo će surađivati s drugim partnerstvom pod vodstvom tvrtke Lombardy koje će se baviti ekološkim recikliranjem baterija. Njihove projekte financirati će Europski fond za regionalni razvoj (European Regional Development Fund ERDF).
  4. Istraživanje – 24. siječnja 2019. godine otvorit će se javni poziv s ukupnim proračunom od 114 milijuna eura iz programa EU za istraživanje i inovacije Horizon 2020 za istraživačke projekte za akumulacijske baterije. 2020. godine u tu svrhu dodati će se 70 milijuna eura.
  5. Osposobljavanje radnika i stručnjaka – Krajem listopada u okviru programa Erasmus + objaviti će se javni poziv za programe kojima će se utvrditi potrebne vještine budućih zaposlenika u industriji proizvodnje baterija, a izraditi će se i akcijski plan za provedbu programa osposobljavanja zaposlenika u nacionalnoj ili regionalnoj razini.

Podijeli:

 

Vezane objave