Globalne isporuke osobnih računala pale su 11,1% na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine (Q2 2022), iznosile su 71,2 milijuna jedinica i tako zabilježile najveći pad na godišnjoj razini od drugog tromjesečja 2013. godine (Q2 2013), navodi Counterpoint Reasearch. Pad globalnih isporuka računala u drugom tromjesečju 2022. uvelike je posljedica blokada u kineskim Šangaju i Kunshanu, što je pogodilo lanac opskrbe računala. Međutim, kako se zalihe proizvođača nastavljaju gomilati usred slabe globalne potražnje, u Counterpoint Reasearchu vjeruju da će se problemi s opskrbom vjerojatno riješiti u drugoj polovici ove godine (H2 2022).

Isporuke osobnih računala na godišnjoj razini od prvog kvartala 2021. godine

Najveći pad u SAD i EU

Makroekonomski problemi i dalje će utjecati na pad prodaje računala u svijetu. Regionalni sukobi kao i globalna inflacija rezultirali su padom potražnje. Poduzeća također odgađaju svoje nove kupnje i nadogradnje uređaja, iako su narudžbe iz komercijalnog segmenta ostale solidnije u usporedbi s potrošačkim segmentom. Gledano po regijama, SAD i EU su doživjeli relativno veliki dvoznamenkasti pad isporuka u drugom tromjesečju 2022. godine na godišnjoj razini, uglavnom povučen korekcijom potražnje za chromebookovima i slabom osobnom potražnjom, jer su ove regije prošle godine bilježile rast isporuka više od ostalih regija u svijetu.

S druge strane, pandemijska ograničenja kretanja u Kini tijekom tromjesečja (Q1 2022) snažno su pogodile lanac opskrbe prijenosnih računala jer su glavni proizvođači prijenosnih računala imali prekide u proizvodnji. Najgori su bili travanj i svibanj kada je smanjenje proizvodnje bilo od 20 do 40% na godišnjoj razini kod najvećih proizvođača. Proizvodne linije nastavile su normalno raditi u drugoj polovici svibnja i pokušavale su riješiti zaostale narudžbe.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Iako su tri najveća globalna proizvođača računala imala pad isporuka u drugom tromjesečju (Q2 2022) na godišnjoj razini, sve su uspjele zadržati globalne tržišne udjele.

Zalihe glavnih proizvođača prijenosnih računala (u milijunima američkih dolara)

Najveći pad HP-a

Tako je Lenovo zadržao svoje vodstvo na globalnom tržištu osobnih računala s udjelom od 24,4% u Q2 2022. godine. Njegove isporuke u Q2 2022 smanjene su 12,7% na godišnjoj razini na 17,4 milijuna jedinica uglavnom zbog slabe potražnje potrošača, djelomično neutralizirane umjerenim komercijalnim narudžbama.

HP je u Q2 2022 pretrpio najveće posljedice od vodećih globalnih proizvođača, njegov pad isporuka bio je 27% na godišnjoj razini, najviše zahvaljujuči smanjenoj potražnji za chromebookovima. Dell je imao najmanji pad jer se usmjerio na komercijalne/premium proizvode.

Acer je u Q2 2022 imao pad isporuke od 14,8% na godišnjoj razini, prije svega zbog pada potražnje za chromebookovima, no njegova usmjerenost na  prijenosna računala niže klase pomogla su mu da zauzme četvrto mjesto u globalnim isporukama osobnih računala u drugom tromjesečju 2022. godine.

Apple je je u Q2 2022 imao pad isporuka od 20% na godišnjoj razini uglavnom zbog prekida opskrbnog lanca u proizvodnim linijama Quante u Kini, a kupci su čekali novu MacBook seriju opremljenu M2 čipovima. Zbog toga je Apple izgubio četvrto mjesto na globalnoj ljestvici isporučenih računala za drugo tromjesečje 2022. godine.

Isporuke Asusa u Q2 2022 pale su samo za 7,7% na godišnjoj razini zahvaljujući njegovoj usmjerenosti na komercijalni segment u posljednje vrijeme. Ukupne isporuke Asusa u Q2 2022 od 4,7 milijuna donijele su mu podjelu pete tržišne pozicije s Appleom.

Globalne isporuke osobnih računala po proizvođaču, Q2 2022

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave