Hrvatski startup poduzetnici su među najodlučnijim, najupornijim, najtvrdoglavijim poduzetnicima u svijetu


Svjetska banka je u svom istraživanju navela zemlje u kojima je stvarno teško poslovati. U popisu koji obuhvaća 130 zemalja, Hrvatska drži neslavno, vrlo visoko, deveto mjesto.

Taj podatak nama i nije nov: rang u tom popisu izrađen je prema tri kriterija – vrijeme koje je potrebno za pokrenuti tvrtku, količina administrativnih postupaka kroz koje treba proći kako bi se moglo početi poslovati i trošak svega toga.

Međutim, izvještaj koji navodimo ne pokazuje samo rang prema preprekama koje su postavljene novopokrenutim tvrtkama, to je ujedno i popis zemalja u kojima žive najuporniji, najtvrdoglaviji, najodlučniji i najustrajniji poduzetnici u svijetu. Bar je to tako protumačila konzultantica tvrtke Expertmarket u svom članku.

Dakle, mi smo u prvih deset po upornosti. Deveti od 130.
Hrvatski inat, to je možda naše najjače oružje.

Dajmo tome nešto širu sliku: Američko ministarstvo za malo poduzetništvo objavilo je popis najčešćih pitanja  koji pokazuje da će samo polovica novopokrenutih tvrtki (tzv. startupa) dožijveti petu godinu postojanja. San o brzom bogaćenju svakom drugom osnivaču startupa pretvori se u moru neprestane borbe s raznim preprekama, u kojoj naposljetku odustane, izmoren. Ili ode negdje gdje je to lakše napraviti.

Podijeli:

Vezane objave