Turska je kaznila globalne društvene mreže, uključujući Facebook, Twitter i Instagram, s po 1,18 milijuna američkih dolara zbog nepoštivanja novog zakona o društvenim mrežama u toj zemlji, objavila je NewEuropa.

Zakon je usvojen u srpnju, nakon što je predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio da se iz društvenih mreža uklone sadržaji koji, kako je smatrao, vrijeđaju njegovu kćer i zeta. Tada su jedno vrijeme bile blokirane društvene mreže.

Prema tom zakonu svaka društvena mreža s preko milijun dnevnih korisnika u Turskoj treba imenovati predstavnika odgovornog turskim sudovima u pogledu uklanjanja nedopuštenog sadržaja u roku od 48 sati. Zakon traži i pohranu podataka korisnika društvenih mreža u Turskoj

Predsjednik turske Uprave za informacijske i komunikacijske tehnologije Omer Fatih Sayan najavio je da će u slučaju nepoštivanja pravila Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube i TikTok biti kažnjeni s 3,5 milijuna američkih dolara, zabranom oglašavanja i smanjenjem internetske brzine za te društvene mreže od 50 posto. (foto Omer Fatih Sayan, Wikimedia)

Podijeli:

 

Vezane objave