U novom izvješću Automotive Sensors Market: Technology Evolution, Trends & Forecasts 2021-2026 Juniper Research je utvrdio da će tržište auto senzori na više od 92 milijarde američkih dolara do 2026. godine, odnosno da će se povećati za 30% u odnosu na 2021. godinu. Taj rast će potaknuti senzori koji omogućuju automatizirana vozila i ADAS (napredni sustavi pomoći vozaču). Senzori koji prate različite sigurnosne parametre vozila u motorima s unutarnjim izgaranjem doživjet će značajan pad od povećane elektrifikacije vozila, nakon inicijativa klimatske konferencije COP26 da se do 2030. godine poveća za 100% prodaja električnih vozila.

LiDAR ostaje skup

Juniper Research očekuje da će LiDAR (Light Detection and Ranging) senzori donijeti 3 milijarde dolara prihoda u 2026. godini. odnosno utrostručiti vrijednost jer proizvođači automobila počinju s skaliranim uvođenjem tehnologije u poluautomatizirana vozila i ADAS. Međutim, zbog visokih jediničnih troškova njegova primjena će ostati niska. Većina prihoda od automatizacije vozila i ADAS senzora doći će od CMOS senzora slike (kamere koje se koriste za prepoznavanje slika), koji će u mnogim situacijama kratkoročno ostati isplativiji od LiDAR-a.

Tržište senzora za automobilsku industriju (u milijunima američkih dolara) prema regijama u svijetu

e-vozila će poremetiti praćenje tržišta senzora

Istraživanje je pokazalo da će senzori operativne sigurnosti, koji čine više od polovice senzora isporučenih između 2021.-2026. godine, zabilježiti pad prihoda zahvaljujući ubrzanoj elektrifikaciji. Juniper Research očekuje da će više od trećine potrošačkih vozila isporučenih 2026. godine biti električni. To znači da će za praćenje stanja motora biti potrebni različiti senzori; što rezultira smanjenjem potražnje za tradicionalnim O2 i NOX senzorima. Međutim, ta promjena će potrajati dulje za gospodarska vozila, gdje će motori s unutarnjim izgaranjem ostati norma znatno dulje nego u putničkim automobilima.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Podijeli:

 

 

Vezane objave