Tko je odgovoran ako 3D ispisan predmet ozlijedi nekog; dizajner, vlasnik ili proizvođač pisača, osoba koja je ispisala predmet?

Trodimenzionalni ispis mijenja način na koji se proizvodi osmišljavaju, razvijaju, proizvode i distribuiraju. Prema izvješću Europske komisije tržište 3D ispisa dosegnut će 9,64 milijarde eura do 2021. godine. Tehnologija potiče lokalnu proizvodnju i svjetski marketing kreativnog dizajna, ali i postavlja nove izazove – naročito u području prava intelektualnoga vlasništva i građanskopravne odgovornosti.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja glasao je za savjetodavno izvješće francuske zastupnice Joëlle Bergeron u kojem se postavljaju preporuke za buduće zakonodavstvo u području.

Pravila o građanskopravnoj odgovornosti su definirana direktivom o e-trgovini, međutim, specifične uvjete treba razmotriti.

U slučaju nezgode odgovornost može pasti na proizvođača ili prodavača 3D datoteke, proizvođača pisača ili računalnog programa, dobavljača korištenog materijala ili na osobu koja tiska predmet, ovisno o tipu greške. Lanac odgovornosti je dug i kompleksan.

Do sada nema posebnih sudskih slučajeva o odgovornosti treće stranke za 3D proizvod. Prema tome, to je nepoznati teritorij za proizvođače. Europski parlament želi potaknuti Europsku komisiju da pripremi pravnu regzlativu za 3D ispis.

Jasnija pravila spriječit će i krivotvorenje. Demokratizacija 3D ispisa ne uzrokuje velike probleme vezane uz narušavanje autorskih prava. Većina klijenata i servisa su profesionalci, naročito u području visoke tehnologije te dizajneri koji koriste tehnologiju za tiskanje prototipova ili predmeta u ograničenoj seriji.

Broj ljudi koji proizvode 3D predmete zaštićene autorskih pravom je nizak. Rizik od krivotvorenja tiče se uglavnom umjetnina. Ali se mora razmotriti buduća pitanja kada 3D tiskanje postane industrijalizirano.

Moraju se regulirati pitanjima kao što su enkripcija i zaštita datoteka kako bi se spriječili nezakonita preuzimanje i reprodukciju te dupliciranje nezakonitih objekata. Kako bi se spriječilo krivotvorenje potrebno je regulirati zakonito tržište 3D predmeta, kako bi građani bez kršenja zakona i uz fer naknade autorima mogli tiskati što žele.

Podijeli:

 

Vezane objave