Kao odgovor na stavljanje Huaweia na tzv. crnu listu od Trumpove administracije u svibnju 2019. godine i zabrani američkim tvrtkama da posluju s najvećom kineskom tehnološkom kompanijom, odnosno ograničenja korištenja kineske tehnologije Kineska vlada je odlučila ukloniti svu američku opremu i softver iz vladinih ureda i javnih institucija, odnosno državnih tvrtki u roku od tri godine, objavio je Financial Times. Odluka Kineske vlade utjecati će na američke kompanije poput HP-a. Della, Microsofta i ostalih.

Zanimljivo je da je najava iz Pekinga prvo ograničavanje korištenja strane tehnologije u toj zemlji, no ona jasno upućuje na borbu za tehnološku prednost u slijedeći godinama između te dvije najveće gospodarske i tehnološke sile.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Odluka Trumpove administracije odnosila se prije svega na tehnologiju za 5G mreže kineskog proizvođača za što je obrazloženje bilo sigurnost podataka u SAD. Financial Times je procijenio da će odluka Kineske vlade značiti manje prodaje od 20 do 30 milijuna komada hardvera za američke tvrtke. Peking svoju odluku namjerava početi provoditi već iduće godine kada će biti zamijenjeno 30 posto postojećeg američkog hardvera u Kini, 2021. godine zamijeniti će se polovica postojećeg američkog hardvera a 2021. godine preostali dio od 20 posto kako bi se potpuno isključio hardver iz SAD u kineskoj državnom i javnom sektoru.

Kineske državne i javne institucije uglavnom koriste hardver iz Lenova no dijelovi računala tog kineskog proizvođača sadrže američke komponente poput procesora, tvrdih diskova…

Da bi ostvarila svoj naum Kina ora dodatno razviti svoju tehnologiju i industriju čipova, no kako je o tome postojala odluka Komunističke partije Kine prije same izvršne odluke odluka nije ishitrena.

Kineski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei nedavno je najavio tužbu u SAD protiv američke vlade zbog ograničavanja poslovanja. Kao razlog za tužbu navodi se da američki dužnosnici nisu pružili dokaze o tome kako se Huaweijeva oprema koristi za špijuniranje.

Podijeli:

 

 

Vezane objave