Između 2011. i 2021. godine uvoz i izvoz visokotehnoloških proizvoda izvan EU -a rasli su sličnim tempom, a oba bilježe prosječno godišnje povećanje od oko 5%.

EU je 2021. godine uvezla većinu svojih visokotehnoloških proizvoda iz Kine (38% ukupnog uvoza izvan EU), a slijede Sjedinjene Američke Države (19%) i Švicarska (8%).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Najveća kategorija visokotehnoloških proizvoda uvezenih iz Kine bila je elektronika koja se koristi za telekomunikacije, dok su za Sjedinjene Američke Države i Švicarsku te kategorije bile visokotehnološki proizvodi koji se koriste za zrakoplovstvo i farmaceutske proizvode.

U međuvremenu, najveći dio izvoza visokotehnoloških proizvoda izvan EU otišao je u Sjedinjene Američke Države (25% ukupnog izvoza izvan EU), a zatim u Kinu (12%) i Velika Britanija (10%).

Najveća kategorija visokotehnoloških proizvoda izvezenih u Sjedinjene Američke Države bila su farmaceutski proizvodi, dok su za Kinu i Ujedinjeno Kraljevstvo te kategorije bile elektronika za komunikacije i računala i uredski strojevi.

Podijeli:

 

 

Vezane objave