Europska komisija odobrila je predloženo spajanje infrastrukture radijskih odašiljača dva telekom operatora u Italiji za mobilne i fiksne telekomunikacijskih usluga Telecom Italia (TIM) i Vadafonea Italy u zajedničku tvrtku. Nova će tvrtka upravljati odašiljačima INWIT-a (u kojem je 60 posto državnog vlasništva) i odašiljačima Vadafonea u Italiji. Prošireni INWIT će zajednički koristiti odašiljače ali ih i iznajmljivati drugim telekom operatorima. U Italiji je ukupno pet telekom operatora. Plan o spajanju objavljen je u srpnju prošle godine. Njime će nastati tvrtka koja će upravljati s infrastrukturom 220.000 radijskih odašiljača vrijedna 10 milijardi eura. Time će nastati druga po veličini tvrtka u Europi po vlasništvu radijskih odašiljača. Vodafone će imati 37,5% vlasničkog udjela i jednaka upravljačka prava u proširenom INWIT-u.

Telecom Italia pruža mobilne i fiksne komunikacijske usluge, kao i konvergirane ponude, internetske usluge, cloud usluge… Telecom Italia posjeduje i upravlja pasivnom infrastrukturom svoje mobilne mreže u Italiji putem svoje podružnice INWIT u većinskom državnom vlasništvu.

Britanski Vodafone primarno pruža mobilne telekomunikacijske usluge u 10 zemalja EU a u nekim od tih zemalja i kabelske televizije, fiksne telefonije, širokopojasni pristup internetu i / ili IPTV usluga.

“Brza implementacija 5G tehnologije u Italiji donijet će koristi talijanskim potrošačima i tvrtkama. Odobravamo stvaranje zajedničkog ulaganja između dva mobilna operatera koji planiraju kombinirati svoje telekomunikacijske odašiljače kako bi zajednički ostvarili taj cilj, bez narušavanja maloprodajne i veleprodajne konkurencije”, rekla je izvršna potpredsjednica Europske komisije zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager. Europska komisija podržava dijeljenje telekom infrastrukture operatorima što olakšava uvođenje novih elektroničkih komunikacijskih mreža i smanjuje troškove te doprinosi konkurentnosti europskog gospodarstva kroz jeftiniju digitalizaciju.

Uvjet odobrenja je da INWIT, pod razumnim i nediskriminirajućim uvjetima i u skladu s posebnim vremenskim rasporedom, omogući besplatan prostor na 4.000 odašiljača u talijanskim općinama s više od 35.000 stanovnika, gdje bi ostala tri telekom operatora u Italiji mogli instalirati, upravljati, održavati i koristiti svoju opremu za pružanje postojećih i budućih nepokretnih i bežičnih telekomunikacijskih usluga.

Stvaranje zajedničkog poduzeća za upravljanje odašiljačima dio je šireg niza sporazuma o suradnji s kojima Telecom Italia i Vodafone ciljaju na brzo uvođenje 5G u Italiji. Telecom Italia i Vodafone namjeravaju proširiti postojeći sporazum o iznajmljivanju odašiljača koje ne koriste za postavljanje opreme drugih operatora kao i iznajmljivanje svoje opreme za 2G, 4G i 5G mreže u općinama iznad 100.000 stanovnika.

Dva operatora će na zajedničkim odašiljačima odvojeno imati svoje frekvencijske spektre i jezgrene mreže.

Podijeli:

 

Vezane objave