Sanjoy Bhose (Red Hat)

Treća konferencija OpenSource Days održana je 7. i 8. lipnja u Zagrebu, u organizaciji Algebre (u novootvorenom Algebra LAB-u) i uz podršku tvrtki Red Hat, Veracomp i Nimium. Stručnjaci vodećih hrvatskih i globalnih tvrtki, poput Red Hata, Oraclea, Microsofta, EnterpriseDB-a, Nimiuma, Ericssona Nikole Tesle i APIS IT-a, posjetitelje su upoznali s aktualnim trendovima na području razvoja rješenja otvorenog koda s posebnim naglaskom na stvarnu primjenu i implementaciju u poslovnim sustavima.

Plenarno predavanje nakon otvaranja konferencije održao je Sanjoy Bhose (Red Hat), s temom aktualnog pregleda tehnologije iz perspektive Red Hata. Marko Bencek (Algebra) govorio je o multi tenant cloud poslovnim aplikacijama i sinergiji automatizacije, problemima koji se javljaju i mogućim rješenjima. Konferenciji OpenSource Days se, kroz gostovanje svojeg stručnjaka Davida Delabasseeja, odlučio priključiti i Oracle; tema njegova predavanja bila je posebno atraktivna (Fn Project) jer se radi o novom projektu otvorenog koda za izradu sofisticiranih višejezičnih aplikacija u vrijeme kada je Oracle odlučio većinu alata vezanih uz razvoj aplikacija u Javi otvoriti prema open source zajednici. Tomislav Tipurić (Microsoft) govorio je o mogućnostima primjene open source kontejnerske tehnologije na Azureu uz pomoć Kubernetesa.

Ivan Brkić (Nimium) i Dinko Jakovljević (Ericsson Nikola Tesla) predavanje su posvetili Zabbixu, sustavu za upravljanje mrežom, te su pokazali kako je ovaj sustav u praksi postao jedan od glavnih elemenata Ericssonovog projekta Management of IT Operations. Andrzej Kowalczyk (Senior Solution Architect, Red Hat) sudionicima konferencije je pokazao zašto i kako migrirati aplikacije na Red Hatov JBoss EAP, kako započeti, koji se alati nude i kakva su iskustva iz prakse.

Na konferenciji OpenSource Days ove godine s predavanjem prvi puta je sudjelovao i EnterpriseDB, u čije ime je nastupio Ossi Karjalainen s temom implementiranja EnterpriseDB kontejnera za Postgress baze podataka. APIS IT na predavanju stručnjaka te tvrtke pokazao je kako su uspjeli pouzdano i brzo distribuirati aplikacije koje koriste različite tehnologije (Node.js, Java, .Net) uporabom OpenShifta.

Tijekom drugog konferencijskog dana, Marko Bencek (Algebra) održao je dvije stručne tehničke hands-on radionice, o osnovama Ansiblea (jednostavne i popularne platforme za IT automatizaciju) i osnovama Dockera (platforme za kontejnere koja omogućava timovima da maksimalno olakšavaju razvoj, isporuku i pokretanje aplikacija).

Podijeli:

 

Vezane objave