Tranzistori su osnovni poluvodički elementi koji igraju ključnu ulogu u mnogim područjima elektronike. U ovom članku razmotrit ćemo strukturu, načelo rada i primjenu tranzistora, te saznati gdje možete kupiti širok raspon tih komponenti.

Struktura i načelo rada tranzistora

Tranzistor je poluvodički elektronički element koji se sastoji od tri sloja poluvodičkog materijala s izmjeničnim tipom provodljivosti (npr. p-n-p ili n-p-n). Glavna značajka tranzistora je sposobnost pojačavanja električnih signala, što omogućuje kontrolu struje koja teče kroz tranzistor pomoću ulaznog signala (struje baze).

Vrste tranzistora

Tranzistori se mogu podijeliti u nekoliko vrsta, ovisno o konstrukciji i primjeni:

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

  • Bipolarni tranzistori (BJT) – najčešća vrsta tranzistora, karakteriziraju ih visoka brzina prebacivanja i sposobnost pojačavanja signala.
  • Unipolarni tranzistori (FET) – tranzistori s većom ulaznom impedancijom, što omogućuje manju potrošnju energije i širu primjenu.
  • MOSFET tranzistori – to su FET tranzistori koji koriste magnetsko polje za kontrolu struje, što omogućuje još veću uštedu energije i veću preciznost kontrole.

Primjena tranzistora

Tranzistori se koriste u mnogim područjima elektronike, kao što su:

  1. Pojačala – tranzistori su osnovni element pojačala, čiji je zadatak pojačavanje električnih signala.
  2. Prekidači – tranzistori se također koriste kao prekidači, omogućujući kontrolu struje u elektroničkim krugovima.
  3. Regulacija napona – tranzistori se koriste u naponskim regulatorima, kao što su stabilizatori i impulsnih napajanja.

Kako odabrati odgovarajući tranzistor?

Pri odabiru tranzistora treba obratiti pažnju na nekoliko ključnih parametara, kao što su:

  1. Radni napon – maksimalna vrijednost napona koju tranzistor može podnijeti. Treba odabrati model s radnim naponom većim od radnog napona sustava.
  2. Struja provođenja – maksimalna vrijednost struje koja može teći kroz tranzistor. Pri odabiru odgovarajućeg modela, treba uzeti u obzir radnu struju sustava u kojem će se trobzir radnu struju sustava u kojem će se tranzistor koristiti.
  3. Radna frekvencija – maksimalna frekvencija na kojoj tranzistor može raditi. U nekim primjenama, kao što su pojačala ili komunikacijski sustavi, može biti važno odabrati tranzistor s visokom radnom frekvencijom.
  4. Dimenzije – veličina tranzistora treba biti prilagođena prostornim zahtjevima određene primjene.

TME – globalni distributer elektroničkih komponenti

Transfer Multisort Elektronik (TME) je globalni distributer elektroničkih komponenti koji svoje proizvode isporučuje klijentima u više od 150 zemalja širom svijeta. TME trenutno nudi čak 17967 tranzistora, što omogućuje pronalaženje odgovarajućeg modela za svaku primjenu. TME jamči brzu isporuku i profesionalno tehničko savjetovanje, što ga čini nezamjenjivim partnerom za tvrtke i pojedinačne korisnike u području elektroničkih komponenti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave