Odbor za promet u Europi Ekonomske komisije Ujedinjenih naroda (UNECE ITC)  krajem veljače usvojio je rezoluciju o elektroničkom teretnom listu e-CRM (Convention relative au contrat de transport international de Marchandises par Route) kojom se pozivaju vlade u Europi na prihvaćanje protokola e-CRM. Teretni list sadrži podatke o pošiljatelju robe, primatelju te precizne podatke o vrsti i količini robe.

Digitalizacija dokumenata u cestovnom prijevozu tereta smanjuje troškove prijevoznicima te otvara mogućnosti za inovacije u toj industriji. e-CRM omogućuje digitalizaciju logističkih operacija i u međunarodnom transportu, brzu i jeftinu razmjenu podataka između sudionika u logističkim lancima o robi koja se prevozi. Usto je i preduvjet za uvođenje autonomnih vozila u transportu.

e-CRM je prvi put uspješno zaživio na graničnom prijelazu između Huelva i Perpignana, odnosno između Španjolske i Francuske.

Do sada je 11 zemalja (Bugarska, Češka republika, Danska, Estonija, Francuska, Latvija, Litvanija, Nizozemska, Slovačka, Španjolska i Švicarska) pristupilo protokolu e-CIM a primjena protokola očekuje se u idućim mjesecima. Dodatnih sedam europskih država (Austrija, Belgija, Njemačka, Italija, Luksemburg, Norveška i Švedska) su također nedavno potvrdili svoju opredjeljenost za primjenu protokola e-CMR kroz zajednički akcijski plan kojemu su se pridružile Francuska i Danska.

Podijeli:

 

Vezane objave