Odgovor na pitanje iz naslova je jednostavan, a glasi: Organizacije koje u svakom trenutku žele znati kako i na što se troše njeni resursi.

Kada je najbolje vrijeme da pojedina organizacija, kompanija ili manja tvrtka u svoje redove doda voditelja projekta odnosno projektnog menadžera, priupitali smo tri hrvatska top stručnjaka iz tog područja. Svi se slažu da su projektni menadžeri poželjni bez obzira na veličinu kompanije ili kompleksnost projekta. Najveća prednost, istaknuli su, je što uz njih vodstvo tvrtke u svakom trenutku može lakše prioritizirati poslove i uspješnije voditi tvrtku.

Organizacije koje žele u svakom trenutku znati kako i na što se troše njeni resursi trebale bi zaposliti ljude koji na strukturiran način organiziraju, upravljaju i koriste njihove resurse, naglašava senior projekt menadžer iz tvrtke Feedback, Tomislav Anadolac. “O stupnju projektne kulture same organizacije ovisi kako organizirati projekte i pozicionirati projektnog menadžera unutar organizacije, bilo da se radi o korporaciji ili tvrtki. Važno je i razumijevanje prednosti koje strukturirano vođenje projekata može donijeti poslovanju korporacije ili tvrtke”, ističe.

Svaka kompanija koja u svom opsegu poslovanja vrstu posla koja se može opisati kao treba projektnog menadžera. “Ovisno o veličini, voditelj projekta može biti dio tima koji ima druge odgovornosti kao što je, primjerice, tehnički razvoj ili voditelj projekta može biti odgovoran za više manjih projekata. Za najveće i kompleksne projekte, voditelj je dedicirana osoba”, naglašava i Nenad Banjanac iz tvrtke Atos Convergence Creator. Dodaje i da velike kompanije ne samo da imaju projektne menadžere već i Project Management Office ili PMO-ve čiji članovi definiranjem procesa ili aktivnim sudjelovanjem na projektu podržavaju voditelja projekta.

No problem je što se, upozorava Jasna Bošnjak, o projektnom menadžmentu kod nas u Hrvatskoj počinje razmišljati tek kada je već prekasno. “Nažalost, tek kada se korisnici počnu žaliti na kašnjenje i kvalitetu isporuke mi počnemo razmišljati da jedan arhitekt ili analitičar ne može i projektirati i analizirati i voditi projekt i voditi timove i predviđati rizike. Kada arhitekt ili analitičar radi na dva kompleksna projekta te još dodatno održava postojeće projekte potreba za voditeljem je više nego očita”, kazala je Bošnjak.

PMI Forum: vodeća regionalna konferencija iz područja projektnog menadžmenta

Znanja o projektnom menadžmentu kao i najvećim benefitima njegove primjene u poslovanju moguće je dodatno usavršiti u sklopu vodeće regionalne konferencije iz područja projektnog menadžmenta, 12. PMI Foruma koji će se pod nazivom “Skok naprijed, agilno i kreativno” u zagrebačkom Plaza event centru održati od 12. do 14. studenoga, Konferenciju organizira udruga PMI Croatia, hrvatski ogranak najveće svjetske strukovne organizacije iz područja projektnog menadžmenta – Project Management Institutea koji okuplja 470 tisuća članova iz cijelog svijeta. Dodatne informacije o predavanjima, radionicama i akreditacijama nalaze se ovdje.

Podijeli:

Vezane objave