U prvom otvorenom pozivu fokusiranom na poticanje developera IoT platformi kako bi postali dio sustava symbIoTe od 34 cjelovite prijave odabrana su 3 partnera, od čega 2 iz Grčke i jedan iz Italije – tvrtke Fincons, Terracom i Optionsnet. Prvi otvoreni poziv bio je primarno orijentiran prema IoT platformama i s ukupnim budžetom od 120.000 eura, dok je drugi otvoreni poziv budžeta koji iznosi 54. 000 eura. Pojedini projekt može dobiti maksimalno 50.000 eura.

symbIoTe je projekt financiran u okviru programa Horizon 2020, ICT 2015. Konzorcij se sastoji od 14 članova:  Intracom SA Telecom Solutions (Grčka); Fraunhofer (Njemačka), AIT (Austrija), University of Vienna (Austrija), National Inter-University Consortium for Telecommunications (Italija), ATOS Research Španjolska) , Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska), Nextworks (Italija), Sensing & Control (Španjolska), Ubiwhere (Portugal), Unidata (Italija), PSNC (Poljska), NA.VI.GO. (Italija), Vipnet (Hrvatska).

U drugom otvorenom pozivu, otvorenom krajem listopada 2017, symbIoTe traži developere zatvorenih ili open source IoT platformi ili aplikacija, te korisničke zajednice koje žele sudjelovati u symbIoTe testiranjima sredinom 2018. Testiranja biti održana u Zagrebu.

U planu je ispitati predloženi sustav u 5 korisničkih okolina iz svakodnevnog života kako bi se ocijenila primjenjivost rješenja: u domovima, obrazovnim institucijama, stadionima, transportu te u plovidbi.

  • Na području pametnih domova (Smart Residence use-case) traže IoT-bazirane kontrole platforme za upravljanje domom (sustavi upravljanja klimatizacijom, alarmnih sustava, uređaja za prikupljanje zdravstvenih podataka) u jedinstvenu pametnu okolinu (smart space).
  • U obrazovnim kampusima (Educational Campus use-case) proširuje se koncept pametne okoline na različite prostore i kampuse, s ciljem da posjetitelji kampusa mogu koristiti lokalnu infrastrukturu na jednostavniji način, kroz pristup sličan široko korištenoj eduroam WiFi mreži.
  • Kroz pametne stadione (Smart Stadium use-case) želi se omogućiti platforme za ponudu posebnih promocija i usluga posjetiteljima, koristeći mehanizme pozicioniranja i navigacije unutar zatvorenog prostora.
  • U gradskim područjima želi se omogućiti pametnu mobilnost (Smart Mobility use-case) integracijom informacija sa raznih senzorskih platformi (stacionarnih i pokretnih senzora zagađenja) kako bi stvorili dinamičku kartu zagađenja i sugerirali ekološki prihvatljivije smjerove kretanja za bicikliste i pješake.
  • Želi se unaprijediti usluge i komunikaciju marina i brodova (Smart Yaching use-case), automatizacijom procesa registracije brodova i jahti u marinama i lukama, rezervacijom pristaništa i osiguravanjem potrebnih usluga održavanja i opskrbe.

Konzorcij poziva partnere sljedećih profila i područja interesa:

  • Developere i vlasnike IoT platformi koji žele programski nadograditi postojeće IoT platforme novim funkcionalnostima i implementirati otvorena sučelja kako bi njihove platforme postale interoperabilne
  • Developere aplikacija koji žele razviti inovativne korisničke IoT aplikacije koristeći prednosti sustava symbIoTe za pristup uređajima iz različitih platformi
  • Skupine krajnjih korisnika za sudjelovanje u specifičnim testovima aplikacija u različitim okolinama čiji je cilj potvrditi i demonstrirati vrijednost koju nudi symbIoTe

Prijave trebaju pokazati potencijal razvoja rješenja koja omogućavaju otvaranje i komunikaciju IoT sustava i uređaja unutar rješenja sa symbIoTe ekosustavom. Prijavljeno rješenje treba dodatno omogućiti testiranje symbIoTe servisa u stvarnoj okolini i primjeni. Članovi symbIoTe konzorcija će pružati podršku i vođenje tijekom učenja, dizajna, implementacije i integracije rješenja odabranih partnera u symbIoTe okolinu. Prijave su moguće do 31. siječnja ove godine.

Podijeli:

Vezane objave