Replika rovera Rosalind Franklin rover nazvan Ground Test Model (GTM) koji će se koristiti u Rover Operations Control Centeru za potporu obuci i operacijama u misiji na Mars u potpunosti je prije toga testirana na Mars Terrain Simulatoru u ALTEC-u u Torinu u Italiji.

Rover Ground Test Model (GTM) imati će presudnu ulogu u idućim mjesecima dok se operateri rovera pripremaju za završne preinake za rover Rosalind Franklin koji će biti poslan u misiju na Mars. Njegova misija će biti istraživanje terena i bušenja tla za uzimanje uzoraka u lipnju 2023. godine u 200 km širokoj glinovitoj ravnica  u unutar četverokuta Oxia Palus na istočnom rubu Chryse Planitia.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Rover razvija Europska svemirska agencija (ESA) u suradnji s ruskom državnom korporacijom Roscosmos kao dio je misije programa ExoMars.

Rover kao dio europskog projekta misije ExoMars će biti prva misija koja će kombinirati sposobnost kretanja površinom i proučavanja Marsa ispod površine.

Skupljat će uzorke bušilicom do dubine od 2 m i analizirati ih najnovijim instrumentima u brodskom laboratoriju. Primarni cilj je spustiti rover na mjesto s velikim potencijalom za pronalazak dobro očuvanog organskog materijala, posebno iz vrlo rane povijesti planeta. Očekuje se da će rover tijekom svoje misije prijeći nekoliko kilometara. Uzorci ispod površine Marsa bitni su jer bi mogli sadržavati biomarkere kakvih na površini tog planeta ne može biti zbog nepostojanja atmosfere koja bi ih štitila od Sunčeva zračenja. Razumijevanje postojanja života na Marsu ključno je pitanje u planetarnoj znanosti i u središtu je programa ExoMars.

Marsova gravitacija otprilike je jedna trećina Zemljine, tako da dvije trećine ukupne mase rovera od 290 kg apsorbira ‘Uređaj za istovar rovera’ pričvršćen na GTM sa stropa ispitnog područja.

Operatori rovera uvježbat će brojne aktivnosti s replikama rovera, od kretanja po različitim terenima do postavljanja njegovih znanstvenih instrumenata.

Prva ispitivanja bile su jednostavne vozne aktivnosti: kretanje po različitim površinama, rješavanje bočne kosine, malog brda i terena zasutog gromadama. Na vrhu brda, roveru je također naređeno da napravi panoramski slijed.

Test je uvod u naprednija ispitivanja u idućim mjesecima. Primjerice, dok je prvi vozački ispit izvršen slijedeći naredbe izravnog pogona, predstoji kontrolni test putanje: to jest, rover će automatski ispraviti odstupanja uzrokovana topografijom i neravnina terena kako bi ostala unutar 20 cm od planirane staze. Kasnije će se testirati naprednije funkcije autonomne vožnje pri čemu će rover koristiti ugrađene računalne mogućnosti kako bi samostalno procijenio sigurnost terena.

Podijeli:

 

 

Vezane objave