Kako bi se u potpunosti iskoristile mogućnosti mobilnih aplikacija za praćenje kontakata za sprječavanje širenja zaraze virusom SARS CoV-2 Europska komisija je uspostavila uslugu interoperabilnog pristupnika za povezivanje nacionalnih aplikacija u cijelom EU-u. Nekoliko država članica već je počelo testirati pristupnik, odnosno interoperabilnosti backend poslužitelja službenih aplikacija iz Češke, Danske, Njemačke, Irske, Italije i Latvije i novouspostavljenog pristupnog poslužitelja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Mnoge su države članice uvele aplikacije za praćenje kontakata i upozoravanje na nacionalnoj razini. Sada je vrijeme za njihovu interakciju. Putovanja i osobna razmjena temelj su europskog projekta i jedinstvenog tržišta”, rekao je povjerenik za jedinstveno tržište Thierry Breton.

Europska komisija je uspostavila uslugu interoperabilnog pristupnika u skladu s dogovorom država članica o tehničkim specifikacijama za pronalaženje europskog rješenja za sigurnu razmjenu informacija među backend poslužiteljima kako bi se na temelju decentralizirane arhitekture sustava omogućila sigurna razmjena informacija među aplikacijama za praćenje kontakata i upozoravanje. Time su obuhvaćene gotovo sve takve aplikacije pokrenute u EU-u.

Pristupnikom, koji je digitalna infrastruktura za osiguravanje komunikacije informacija između backend poslužitelja nacionalnih aplikacija, osigurati će se nesmetan prekogranični rad aplikacija. Stoga će korisnici morati instalirati samo jednu aplikaciju i moći će prijaviti pozitivan test ili primiti upozorenje, čak i ako putuju u inozemstvo.

Pristupnik će učinkovito primati i prenositi nasumične identifikatore među nacionalnim aplikacijama kako bi se smanjila količina razmjenjenih podataka i tako smanjila potrošnja podataka korisnika. Pristupnik neće obrađivati nikakve druge informacije osim nasumičnih ključeva koje generiraju nacionalne aplikacije. Razmjenjene su informacije pseudonimizirane, šifrirane, svedene na najmanju moguću mjeru te se čuvaju samo onoliko dugo koliko je potrebno da se uđe u trag infekcijama. Nije omogućena identifikacija pojedinačnih osoba.

Pristupnik razvijaju i uspostavljaju T-Systems i SAP, a upravljat će njime iz podatkovnog centra Europske komisije u Luxembourgu. U rad će biti pušten nakon testiranja, u listopadu.

Podijeli:

 

 

Vezane objave