Internetske tvrtke trebaju brzo ukloniti terorističke sadržaje, najkasnije jedan sat nakon primitka zahtjeva od mjerodavnih institucija, odlučio je Odbor za građanske slobode (Committee on Civil Liberties) Europskog parlamenta. Sa 35 glasova za, 1 protiv i 8 suzdržanih, Odbor za građanske slobode odobrio je 8. travnja nacrt zakona koji, se, među ostalim, tvrtkama koje pružaju usluge internet hostinga  uklanjanje terorističkih sadržaja na internetu diljem EU-a. Davatelji internet hosting usluga koji ne budu pošttivale taj zakon moći će biti kažnjeni s do 4% njihovog globalnog prometa.

Vijeće ministara Europske unije će sljedećeg tjedna glasati o nacrtu zakona. Novi parlament, koji će se formirati nakon europskih izbora u svibnju, bit će zadužen za pregovore s Vijećem ministara o konačnom obliku zakonodavstva.

Teroristički materijali i propaganda koja se već godinama nalazi na internetu može se povezati sa stvarnim terorističkim incidentima i nacionalne vlasti moraju biti u stanju uklanjati takve sadržaje. Zakonodavstvo Europske unije terorističkim sadržajem smatra bilo koji materijal – tekst, slike, zvučne zapise ili videozapise – koji “potiče ili potiče počinjenje ili doprinos izvršenju terorističkih kaznenih djela, daje upute za izvršenje takvih djela ili traži sudjelovanje u aktivnostima terorističke skupine” kao i sadržaj koji pruža smjernice za izradu i uporabu eksploziva, vatrenog oružja i drugog oružja u terorističke svrhe.

Tvrtka za internetski hosting neće biti obvezne aktivno pratiti je li netko postavio teroristički sadržaj niti će biti obvezne imati filtre za takve sadržaje, odnosno neće biti obvezni koristiti automatizirane alate za otkivanje takvih sadržaja. Mjerodavne institucije pak moći će od tvrtki za internetski hosting koje budu izložene većem broju zahtjeva za uklanjanje nepoželjnog sadržaja zatražiti dodatne mjere kao, na primjer, periodične izvještaje o aktivnostima uklanjanja takvih sadržaja. Mjerodavne institucije kod odluka o uklanjanju nepoželjnih sadržaja trebaju u obzir uzeti veličinu i gospodarski kapacitet poduzeća kao i „slobodu primanja i priopćavanja informacija i ideja u otvorenom i demokratskom društvu“.

Podijeli:

Vezane objave