Zastupnici Europskog parlamenta bi uskoro mogli započeti pregovore s državama članicama o uredbi kojom od tehnoloških kompanija traže uklanjanje terorističkog sadržaja u roku od sat vremena od primanja naredbe.

Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove podržao je 24. rujna prijedlog Parlamenta od prije europskih izbora o novim pravilima za borbu protiv širenja sadržaja kojim se promiče terorizam na internetu i odobrio mandat za pregovore s ministrima država članica.

Prioriteti Parlamenta

U borbi protiv radikalizacije putem interneta Parlament želi da tehnološke kompanije uklone teroristički sadržaj s interneta u roku od sat vremena od primanja naredbe nadležnog nacionalnog tijela. Teroristički sadržaj najštetniji je u prvim satima od objavljivanja na internetu zbog brzine kojom se širi. Kompanije koje sustavno i uporno ne poštuju zakon mogu biti sankcionirane u iznosu do 4 posto njihovog ukupnog prometa.

Zastupnicima je cilj pojačati sigurnost, ali u isto vrijeme ne žele narušiti slobodu govora i medijske slobode. Iz tog razloga jasno su rekli da se izražavanje kontraverznih stavova o osjetljivim političkim pitanjima ne smatra terorističkim sadržajem. Naglasili su da pružatelji hosting usluga trebaju korisnicima osigurati jednostavan način za žalbe i osigurati da se one brzo i transparentno rješavaju.

Zastupnici inzistiraju da se od kompanija poput Facebooka ili YouTubea ne očekuje proaktivna provjera sadržaja koji objavljuju korisnici, jer bi to za njih bio prevelik teret. Praćenje i aktivno traženje sadržaja koji ukazuje na ilegalne aktivnosti odgovornost je nadležnog nacionalnog tijela.

Parlament vjeruje da ne treba postojati obavezno korištenje filtera i automatskih alata jer ono omogućuje pogreške i označavanja bezopasnog sadržaja kao “terorističkog”.

Provedba u praksi

Države članice trebat će imenovati nadležno tijelo i dostaviti podatke Europskoj komisiji, koja će objaviti listu nadležnih tijela u državama članicama EU-a.

Kada nacionalne vlasti detektiraju teroristički sadržaj, nalog o uklanjanju šalje se tehnološkoj kompaniji, koja ima sat vremena za uklanjanje ili onemogućavanje pristupa sadržaju u svim državama članicama EU-a.

Kako bi pomogli manjim platformama zastupnici predlažu slanje prethodne obavijesti kompanijama koje nikada nisu primile nalog za uklanjanje sadržaja. Obavijest trebaju primiti 12 sati prije slanja prvog naloga za uklanjanje sadržaja i nadležno tijelo im treba osigurati informacije o proceduri i roku.

Pozadina

Prijedlog je prvi puta predstavljen Europskoj komisiji u rujnu 2018., potaknut idejom čelnika država članica EU-a u lipnju. Pregovaračko stajalište Vijeća dogovoreno je u prosincu 2018., a Europski parlament podržao je nacrt uredbe u travnju 2019.

Idući koraci

Odluka Odbora o početku pregovora s Vijećem Europske unije objavljuje se na sljedećoj plenarnoj sjednici. Ako ne bude zatraženo glasanje u Parlamentu, mandat se smatra potvrđenim i pregovori mogu početi u bilo kojem trenutku, vjerojatno u listopadu.

Podijeli:

 

Vezane objave