Prema podacima IPO Watch Europe, sektor tehnologije dominirao je britanskim inicijalnim javnim ponudama (initial public offering IPO) i čini 40 posto kapitala prikupljenog u drugom tromjesečju, uključujući treću najveću inicijalnu javnu ponudu tromjesečja, onu društva Avast plc, sa sjedištem u Češkoj, prikupilo je 692 milijuna funti te društava za računalne igre Codemasters Group s prikupljenih 185 milijuna funti i Team 17 s prikupljenih 108 milijuna funti na alternativnom investicijskom tržištu (AIM).

Izvješće IPO Watch Europe daje kvartalni pregled svih novih inicijalnih javnih ponuda na primarnim tržištima dionica i tržišnim segmentima (uključujući burze vrijednosnih papira u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Turskoj i Ujedinjenoj Kraljevini).

„Inicijalna javna ponuda Avasta nije prošla bez prepreka budući da se, kako bi do transakcije uopće došlo, prvo morao postići kompromis oko cijene, što se često događalo tijekom tog tromjesečja.

Ostale inicijalne javne ponude u britanskom sektoru tehnologije uključuju inicijalne javne ponude društava za računalne igre Codemasters Group i Team 17 na alternativnom investicijskom tržištu te društava za razvoj softvera, i-nexus i Maestrano, koja su zajedno s Avastom tijekom ovog tromjesečja prikupila više od 1 milijardu funti u tehnološkom sektoru, potvrđujući položaj Velike Britanije kao vodećeg centra za tehnološke tvrtke“, navela je PwC-ova direktorica za usluge tržištima kapitala Lucy Tarleton.

Londonska burza zauzima prvo mjesto među europskim burzama prema obujmu i vrijednosti u drugom tromjesečju 2018., s porastom primitaka od 25 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su u 25 inicijalnih javnih ponuda prikupljene 2,5 milijarde funti u usporedbi s 2 milijarde funti od 24 inicijalne javne ponude u drugom tromjesečju 2017. godine.

Unatoč aktualnoj neizvjesnosti vezanoj uz pregovore oko Brexita, London je pokazao kako još uvijek može privući prekogranične inicijalne javne ponude, s obzirom na to da su 2 od 5 najznačajnijih inicijalnih ponuda u drugom tromjesečju provedene u Londonu.

Inače, europsko tržište IPO-a završilo je prvu polovicu 2018. godine s ukupnim primicima u iznosu od 21,8 milijardi eura prikupljenih u 168 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja porast prikupljenih sredstava od 5 posto te porast broja inicijalnih javnih ponuda od 4 posto u usporedbi s prvom polovicom 2017., kada je kroz 161 inicijalnu javnu ponudu prikupljeno 20,8 milijardi eura. Za porast aktivnosti u odnosu na isto razdoblje prošle godine najvećim je dijelom zaslužno snažno prvo tromjesečje 2018. godine.

Aktivnosti vezane uz inicijalne javne ponude u drugom tromjesečju 2018. bile su nešto manje diljem Europe, ostvarivši u tom razdoblju ukupno 9,3 milijardi eura primitaka od 99 inicijalnih javnih ponuda, što predstavlja pad prikupljenih sredstava od 43 posto te pad broja inicijalnih javnih ponuda od 7 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2017., kada su kroz 106 inicijalnih javnih ponuda prikupljene 16,2 milijarde eura.

„Čini se da je alternativno investicijsko tržište donekle zaštićeno od globalne političke i gospodarske neizvjesnosti (trgovački rat između SAD i ostatka svijeta, pregovori o Brexitu…), a u njemu se kreiraju zdrave ponude za drugu polovicu 2018. Osim toga, obujam ponuda postepeno raste, a tvrtke koje izlaze na tržište i dalje ostvaruju dobre rezultate“, smatra PwC-ov partner za usluge tržištima kapitala Mark Hughes.

Podijeli: