Možda ste se i sami ovih dana našli u situaciji da morate raditi “ozbiljan” posao u nemogućim uvjetima – od kuće, bez računala na koje ste navikli, bez radnog stola i mirnog okruženja ureda… U rukama imate tek tablet koji vam je do tada služio za usputno provjeravanje e-maila, a sada na njemu morate pisati tekst, uređivati tablice, odrađivati video pozive i baviti se, dakle, pravim poslom kroz cijeli dan. Može li se ovakva tranzicija izvesti bezbolno?

Sponzorirani tekst

U našem slučaju na raspolaganju imamo Huawei MatePad Pro s fizičkom MatePad tipkovnicom i M-Pencil stylusom. Ovaj maleni i lagani, 10,8-inčni tablet zatvara se u tipkovnicu koja tako služi i kao futrola, a kada se stvar rasklopi dobiva oblik minijaturnog prijenosnika. Snažni magneti drže tablet u jednom od dva položaja različitih nagiba, pa je uređaj moguće koristiti u raznim konfiguracijama, ovisno o preferencijama i položaju u kojem sjedite (ili ležite, da se ne lažemo).

Digitalna olovka M-Pencil preuzet će ovdje donekle ulogu miša. Naime, dok je tablet s tipkovnicom pred vama lakše je ekran tu i tamo dodirnuti stylusom nego prstom jednostavno iz razloga što zahtijeva manji hod ruku. Dok ga ne koristite, M-Pencil ćete odložiti na gornji rub tableta, gdje će se on primiti magnetom i istodobno puniti.

Volite li tipkati, fizička tipkovnica MatePada Pro zahtijevat će ponešto navikavanja, pogotovo kad je riječ o smještaju pojedinih funkcijskih tipki, no ugodna je za korištenje. Pogotovo je korisno upariti je sa softverskim dodatkom SwiftKey za lakše tipkanje i automatski ispravak pravopisa. On će vam omogućiti bezbrižno pisanje čak i teksta na hrvatskom jeziku, a dijakritike i druge manje pogreške automatski će pretvarati u ispravno upisane riječi.

Kada smo se postavili u ispravan položaj i u ruke uzeli svu opremu, posao može započeti – bilo da sjedite za radnim stolom, bilo da držite tablet u krilu.

Neizbježni alati

Prvo što ćete učiniti jest s Huawei AppGalleryja preuzeti aplikacije koje su vam za ozbiljan rad neophodne. Pretpostavimo li da nemate Huawei ID koji vam je potreban za pristup ovoj trgovini aplikacija, otvorit ćete ga u nekoliko minuta, registrirati se e-mailom, te vrlo brzo započeti s pretraživanjem aplikacija.

Preporučamo da vam među prioritetima za preuzimanje bude Microsoftova nova aplikacija Office koja objedinjuje funkcionalnosti Worda, Excel i Powerpointa, a dostupna je besplatno na Huaweijevoj trgovini. U njoj ćete lako stvoriti nove tekstualne dokumente, proračunske tablice ili prezentacije, a moći ćete uz pomoć kamere i skenirati dokumente te na njima provesti prepoznavanje teksta (OCR). Posljedično, skenirani će dokumenti završiti u Wordu ili Excelu, ili pak kao PDF, ali svakako ćete ih moći dalje uređivati, potpisivati, i činiti s njima što vas je volja.

Rad u Wordu

Nakon što smo odabrali najbolji način za unos teksta i rad s tipičnim uredskim dokumentima, potrebno je opremiti se i aplikacijom za bilješke – u čemu kao zanimljivu opciju izdvajamo Huaweijev app Nebo. Osim podrške za spomenuti stylus ova virtualna bilježnica vrlo će dobro prepoznavati tekst koji ste unijeli njime, baš kao u pravoj bilježnici. Vaše bilješke Nebo će, ako nemate baš izrazito nečitljiv rukopis, pretvoriti u običan tekst pa ćete ih tako moći pretraživati, spremati, kopirati u druge dokumente, uređivati i slično.

Uredskog posla nema i bez pristupa elektroničkoj pošti koja se u današnje vrijeme uvijek nalazi negdje na poslužiteljima u oblaku i sinkronizira se na svim uređajima kojima se korisnik služi. Kad je, dakle, riječ o e-mailu, aplikacija Mail koju Huawei isporučuje s ovim uređajem može se povezati s Exchangeom ili Gmailom (pa čak i s Hotmailom ili Yahoom!). To znači da ćete rad s elektroničkom poštom moći nesmetano obavljati i na tabletu te ostati u kontaktu s kolegama, klijentima, partnerima… Ne dopadne li vam se ovo rješenje iz bilo kojeg razloga, u trgovini AppGallery pronaći ćete niz drugih aplikacija s istom svrhom, pa teško da ćete ostati uskraćeni za bilo koju značajku koja vam je potrebna.

Uz Huawei ID svaki korisnik dobiva i 5 GB besplatnog prostora za pohranu u oblaku, što će olakšati razmjenu dokumenata i nastavak rada na njima drugdje. Recimo, jednog dana kad se vratite u ured nesmetano ćete moći nastaviti rad na istim tablicama ili prezentacijama koje ste započeli doma. Na isti je način nastao i ovaj tekst – započet je u Office aplikaciji na MatePadu Pro, zajedno s potrebnim screenshotima prebačen je na cloud, da bi kasnije bio dovršen na drugom računalu – bez ikakvih problema.

Video konferencije i multitasking

Da biste se u potpunosti mogli prepustiti radu od kuće trebat će vam i alat za video komunikaciju. Tu ćemo se poslužiti u posljednje vrijeme iznimno popularnim Zoomom kojeg smo direktno preuzeli i instalirali na tablet i u nekoliko trenutaka spremni smo za prvi video poziv.

Multitasking

Priključite li na uređaj slušalice video konferencije postaju još ugodnije, izolirat ćete se od okoline i bit ćete u mogućnosti potpuno se posvetiti poslu. Huawei MatePad Pro inače dolazi samo s USB-C priključkom, ali u kutiji je priložen i adapter na 3,5 milimetarski audio priključak, pa će moći poslužiti bilo koje slušalice koje imate pri ruci.

Za potpuno bežično iskustvo Huawei preporuča svoje slušalice Freebuds 3 s aktivnom inteligentnom noise cancelling tehnologijom.

Dok pratite kakvu videokonferenciju na Zoomu poželjet ćete ponekad paralelno i “hvatati” bilješke, provjeriti e-poštu ili pregledavati dokumente. Sve to omogućit će vam opcija pokretanja još jedne dodatne aplikacije u plutajućem prozoru. Multitasking se pokreće povlačenjem prsta ili stylusa s lijevog ili desnog ruba zaslona prema sredini, što poziva skočni izbornik s ponuđenim aplikacijama koje se mogu pokrenuti u zasebnom prozoru. Njega ćete moći smjestiti bilo gdje na ekran gdje će najmanje ometati pogled na “glavnu” aplikaciju.

Zaključak

Izvršavanje osnovnih, ali i nešto naprednijih poslovnih zadataka od kuće s ovim tabletom ne bi trebalo predstavljati nikakav problem. Na njemu ćete si moći stvoriti poznato okruženje kad je riječ o aplikacijama i cloud servisima, te ostati povezani i u tijeku s uredskim zbivanjima ma gdje se nalazili.

Kad je riječ o programskim rješenjima, njih u Huaweijevoj galeriji ima zaista mnogo – od onih za ured, komunikaciju, pa i zabavu – a ako neko od traženih nedostaje tu je uvijek kakva pogodna alternativa. Fizička tipkovnica i stylus korisni su dodaci za ugodniji i dugotrajniji rad, baterija “drži” cijeli dan, pa jednom kada se naviknete na ovakvu mobilnost rada možda će vam teško pasti povratak na staro, teško i nezgrapno prijenosno računalo.

Podijeli:

 

Vezane objave