Prema analizi GSMArena na osnovu podataka Omdia za prvi kvartal ove godine Južna Koreja je i dalje je globalni predvodnik u izgradnji 5G mreža. U Europi je to Švicarska, koja je ujedno i druga zemlja u svijetu po uvođenju 5G tehnologije. Švicarska je posljednjih mjeseci pretekla Kuvajt koji je bio drugi u svijetu po izgradnji 5G mreža, odmah iza Južne Koreje.

U usporedbi je razmatrano pet kriterija za ocijenu napretka uvođenja najnovije komunikacijske tehnologije. Švicarska je nadmašila Kuvajt sa svojih 426 gradova i naselja koja imaju najmanje 80 posto pokrivenosti 5G mrežom, a broj se do svibnja ove godine dodatno povećao na 535.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Jedan od problema s korištenjem 5G mreža je nedostupnost uređaja koji podržavaju tu tehnologiju. Naime, mobilni telefoni s omogućenim 5G koji čine još uvijek mali dio ukupnog tržišta, unatoč tome što je dostupnost takvih pametnih telefona zadnjih mjeseci značajnije rasla. Južna Koreja je globalni predvodnik s 5,88 milijuna uređaja s omogućenom 5G mrežom ili oko 10 posto ukupnog broja pametnih uređaja u toj zemlji.

Tvrtka za istraživanje tržišta Canalys je u najnovijem izvještaju predviđala da će 2020. godine globalna isporuka 5G pametnih telefona doseći 278 milijuna uređaja, najviše iz Kine 172 milijuna ili 62 posto.

U Europi je iza Švicarske po uvođenju 5G mreža još jedna zemlja koja nije članica Europske unije Velika Britanija. Prema podacima Omdia Velika Britanija nastavlja sa snažnim razvojem nove tehnologije jer je u izgradnju 5G mreža namijenila 1,1 milijardu funti te dodatnih 400 milijuna funti za prateću infrastrukturu u novim fiksnim i mobilnim mrežama.

Od članica Europske unije u izgradnji 5G mreža najdalje su otišle Finska, Njemačka, Italija i Španjolska te Francuska.

Podijeli:

 

 

Vezane objave