Europski Parlament na plenarnoj je sjednici izglasao usvajanje novog zakona o europskim elektroničkim komunikacijama. Taj zakon, među ostalime, propisuje da svi radijski prijamnici ugrađeni u nove osobne automobile na području Europske unije moraju imati mogućnost prijama i reprodukcije radijskih usluga putem digitalnog zemaljskog radijskog odašiljanja DAB+ (Digital Audio Broadcasting). Taj uvjet dodatak je svim analognim funkcionalnostima (AM ili FM) koje proizvođači žele uključiti, a državama članicama daje se i sloboda uvođenja mjera kojima se zahtijeva da i kućni radio prijemnik može primati digitalni signal.

Nakon odobrenja EU parlamenta, sljedeći koraci su formalno odobrenje Vijeća EU i objavljivanje u Službenom listu Europske unije čime zakon stupa na snagu. Očekuje se da će ti koraci biti dovršeni početkom 2019. godine nakon čega će ova pravila morati biti uvrštena u roku dvije godine u nacionalno zakonodavstvo, a svi novi radio uređaji za prodaju ili iznajmljivanje unutar EU trebaju biti u skladu s novim zakonom.

Zakon će osigurati da vozači automobila imaju pristup prednostima digitalnog zemaljskog radija (DAB +) gdje god su u EU kupili novi automobil. Povećan izbor, dosljednija kvaliteta zvuka i poboljšane podatkovne usluge bit će omogućeni milijunima vozača diljem Europske unije.

Pokretanje emitiranja u digitalnoj radiodifuziji ima za cilj popularizirati novu digitalnu radijsku platformu baziranu na DAB+ tehnologiji koja se već naveliko koristi u drugim državama i tako Hrvatsku pridružiti većini europskih zemalja u kojima je prisutan digitalni radio. Eksperimentalno odašiljanje u trajanju od godine dana poslužiti će i kao priprema za komercijalno uvođenje digitalnog radija i tehnološko testiranje.

U Hrvatskoj je testno emitiranje digitalnog radija na DAB+ platformi započelo 20. studenoga 2017. godine i to s odašiljača Sljeme, Ivanščica, Mirkovica i Učka.

Zamišljeno je kao jedinstveno na ukupnom području pokrivanja koje obuhvaća Grad Zagreb, Zagrebačku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju, Međimursku županiju, dio Karlovačke županije, dio Sisačko-moslavačke županije, Primorsko-goransku županiju i Istarsku županiju, uz očekivani doseg od preko dva milijuna stanovnika.

U Hrvatskoj će se u 2019. godini eksperimentalnog emitiranja područje pokrivanja povećati za 20% i obuhvatat će Grad Zagreb, Krapinsko-zagorsku županiju, Zagrebačku županiju, Primorsko-goransku županiju, Istarsku županiju, Osječko-baranjsku županiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, dio Sisačko-moslavačke županije te dio Karlovačke županije i to s lokacija Sljeme, Ivanščica, Belje, Učka i Brač – Vidova gora.

Digitalni radio pruža mjesto i za veći broj programa. Obzirom da je FM spektar u većim gradovima popunjen, nema dostupnih novih frekvencija za nove sadržaje. Digitalnom platformom otvara se mjesto za nove nakladnike dok postojeći dobivaju mjesto za proizvodnju novih sadržaja. To znači da novi nakladnici mogu doprijeti do slušateljstva, a postojeći nakladnici povećati slušanost time što su dostupni na širem području pokrivanja nego na klasičnoj FM platformi te ujedno mogu proširiti svoj portfelj. U ovoj testnoj fazi prisutni su postojeći nakladnici s postojećim programima, ali kroz DAB+ dobivaju na dostupnosti, odnosno značajno im se povećava područje pokrivanja.

Slušatelji dobivaju prijem radijskog signala bez smetnji, mogućnost većeg i jednostavnog izbora programa u jednakoj tehničkoj kakvoći i određene dodatne usluge. Od tih dodatnih usluga ističu se prateće tekstualne i grafičke usluge kao što su vijesti, prognoza vremena, reklame u grafičkom obliku…

Podijeli:

Vezane objave