Švedski regulator telekomunikacija PTS zaustavio je u ponedjeljak 9. studenoga aukcije 5G spektra nakon što je sud suspendirao dijelove svoje odluke koji je kineskog proizvođača telekomunikacijske opreme Huawei isključio iz 5G mreža.

Švedska je prošlog mjeseca slijedila Veliku Britaniju u zabrani opreme Huawei iz njene 5G mreže pozivajući se na rizike nacionalne sigurnosti i zatraživši od tvrtki koje sudjeluju na aukcijama 5G spektra da uklone komponente iz tvrtke do 1. siječnja 2025. godine.

Huawei se prošlog tjedna žalio na odluku.

Određeni dijelovi odluke PTS-a prije nadolazećih aukcija 5G neće se primjenjivati ​​do daljnjeg, rekao je upravni sud u Stockholmu u odluci koja će omogućiti Huaweijevo sudjelovanje u predstojećoj aukciji 5G spektra.

„Huawei ne planira više pravnih postupaka i čeka konstruktivan dijalog sa švedskim vlastima, rekao je za Reuters Kenneth Fredriksen, izvršni potpredsjednik Huaweija za srednju istočnu Europu i nordijsku regiju te dodao kako je Huawei u potpunosti spremni surađivati oko svih ​​budućih zahtjeva koje mu mogu postaviti kao dobavljaču 5G opreme.

Aukcije su trebale započeti od utorka 10. studenoga, a koristile bi Nokiji i Ericssonu jer je PTS tražio od tvrtki koje sudjeluju u njima da uklone opremu Huawei i ZTE iz svoje infrastrukture.

PTS je priopćio da je obavijestio operatere o zaustavljanju aukcije i da će razmotriti mogućnosti pokretanja postupka što je prije moguće.

Aukcije, koje su ranije odgođene zbog sigurnosne provjere, dodijelile bi frekvencije u opsezima 3,5 GHz i 2,3 GHz, što je presudno za 5G, jer ti opsezi mogu podržati napredne aplikacije zbog svoje velike nosivosti podataka.

Podijeli:

 

Vezane objave