Švedski nacionalni superračunalni centar najavio je u utorak 23. ožujka pokretanje Berzeliusa, superračunala zasnovanog na Nvidijinoj DGX SuperPOD arhitekturi s 300 petaflopsa AI performansi. Superračunalo, koje je izgradio Atos, nazvan je po švedskom kemičaru najpoznatijem po razvijanju kemijskih zapisa H2O i otkrivanju nekoliko elemenata, uključujući i silicij Jacobu Berzeliusu.

Berzelius će biti najsnažnije švedsko superračunalo te će se naći na sljedećem popisu Top500 u lipanju. Berzelius je dvostruko snažniji od dosada najjačeg švedskog superračunala Selena koji se temelji također na SuperPOD arhitekturi.

Berzelius je financiran donacijom Zaklade Knut i Alice Wallenberg u iznosu od 29,5 milijuna eura. Superračunalo je dio švedskog NCS-a, koji se nalazi na Sveučilištu Linköping.

Berzelius se sastoji se od 60 Nvidia DGX A100 sustava, povezanih na Nvidia Mellanox InfiniBand HDR mrežu od 200 Gbit/s. Ta mreža povezuje procesore s 1,5 petabajta flash memorije na četiri poslužitelja za pohranu iz DataDirect Networks (DDN AI400X s NVMe).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nvidiju i Atos, koji su upravljali izradom i integracijom superračunala konfigurirali su i softver sustava. Softverski superračunalo pogoni Atos Codex AI Suite, te pristup NGC-u, Nvidijinom čvorištu za GPU-optimizirani softver za AI i HPC. (foto NCS Sveučilište Linköping)

Podijeli:

 

 

Vezane objave