Švedska uprava za pošti u telekomunikacije (Post-och telestyrelsen PTS) 20. listopada ove godine zabranila je upotrebu telekom opreme kineskog Huaweija i ZTE-a u nacionalnoj 5G mreži uoči aukcije spektra zakazane za studeni.

PTS je priopćila da je postavljanje uvjeta za licencu slijedilo procjene švedskih oružanih snaga i sigurnosne službe. Švedska sigurnosna služba nazvala je Kinu “jednom od najvećih prijetnji Švedskoj”.

Europske vlade preispituju ulogu kineskih tvrtki u izgradnji svojih mreža nakon pritiska Sjedinjenih Američkih Država koje kažu da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Velika Britanija je u srpnju odlučila da se Huawei oprema potpuno ukloni s britanske 5G mreže do 2027. godine, postajući jedna od prvih europskih zemalja koja je to učinila.

PTS je priopćio da tvrtke koje sudjeluju na aukciji moraju ukloniti Huawei i ZTE opremu iz postojećih središnjih funkcija do 1. siječnja 2025. godine. Regulator je definirao središnje funkcije kao opremu koja se koristi za izgradnju mreže radijskog pristupa, prijenosne mreže, jezgrene mreže te servisa i održavanja mreže.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

PTS je priopćio da su se uvjeti za licencu odlučili baviti procjenama oružanih snaga i sigurnosne službe.  Odobreno je sudjelovanje Hi3G Access, Net4Mobility, Telia Sverige i Teracom u planiranoj aukciji spektra od 3,5 GHz i 2,3 GHz, ključnim opsezima presudnim za uvođenje 5G. Tele2 i Telenor zajedno će sudjelovati kao Net4Mobility kako bi osigurali spektar za zajedničku nacionalnu 5G mrežu. Tele2, koji u svojoj mreži koristi Huaweijevu opremu, koja je Huawei ranije nazvala važnim dobavljačem, rekao je da odluka o PTS-u bitno mijenja njihove planove.

Oštar stav Švedske prema kineskim tehnološkim tvrtkama za razliku od opreznijeg diplomatskog stava drugih europskih zemalja u Pekingu je naišao na negodovanje te je, kako se očekuje, izvjesno ograničavanje poslovanja švedskog Ericssona, glavnog konkurenta Huaweiu u tehnološkim 5G rješenjima, u Kini.

Ericsson je iza Huaweia drugi najveći dobavljač 5G opreme u svijetu. On je ujedno jedina strana tvrtka koja je pobijedila na natječajima za uvođenje 5G China Mobilea početkom ove godine za kojega će graditi oko 11 posto planiranih 5G baznih stanica. To je sada nakon odluke Stockholma o zabrani Huaweia i ZTE-a dovedeno u pitanje. Finska Nokia izgubila je sve tržišne udjele u Kini.

Aukcija 5G spektra u Švedskoj prvotno je bila planirana za početak 2020. godine, ali prošle je godine PTS odlučio odgoditi dražbu zbog sigurnosne provjere. PTS je u travnju ove godine najavio da će aukcija započeti u studenom.

Podijeli:

 

Vezane objave