Švedska je najavila reviziju kako bi proučila mogućnost uvođenja digitalne valute koju je izdala njezina središnja banka. Bivša predsjednica odbora za financije švedske središnje banke Riksbank Anna Kinberg Batra vodit će reviziju, koja bi se trebala završiti u studenom 2022. godine.

Revizija je posljednji u nizu koraka koje je Švedska poduzela posljednjih godina s namjerom uklanjanja gotovine iz svog gospodarstva. Još u veljači pokrenut je pilot projekt s konzultantskom tvrtkom Accenture plc (ACN) kao tehnološkim partnerom za simulaciju djelovanja e-krune u njenom svakodnevnom gospodarstvu u “izoliranom testnom okruženju”. Riksbank, je, također, u posljednjih pet godina objavila niz radova i studija o ulozi koju digitalna valuta kojom upravlja nacionalna banka može imati u društvu.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Švedska već neko značajnije smanjuje korištenje gotovine drugim oblicima plaćanja, odnosno bezgotivinskim plaćanjima. Postotak gotovinskih plaćanja u zemlji smanjio se s 40% u 2010. na 15% do 2016. godine. Pandemija je ove godine dodatno ubrzala trend: Riksbank procjenjuje da je potrošnja gotovine sada manja od 10% ukupne ekonomije. Od 2018. godine oko 1% švedskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) postojalo je u novčanicama.

U Europskoj centralnoj banci (European Central Bank ECB) tek su ove godine počeli razmišljati o uvođenju digitalnog eura. Izvješće ECB- a o mogućem izdavanju digitalnog eura objavljeno je 12. listopada s povezanim savjetovanjem, otvorenim do 16. siječnja.

Prema ECB-u, digitalni euro učinio bi vaša svakodnevna plaćanja bržim, lakšim i sigurnijim te bi podržao digitalizaciju europskog gospodarstva i aktivno poticao inovacije u maloprodaji. Stoga su ECB i nacionalne središnje banke odlučile započeti s istraživanjem mogućih prilika i rizika, ali i drugih pitanja poput tehničkih i pravnih implikacija takvog projekta.

Tijekom pripremne faze EBC radi na konceptu, započinje praktično eksperimentiranje mogućih dizajna te raspravlja s dionicima na financijskom i platnom tržištu i međunarodnim partnerima. Sredinom 2021. odlučiti će hoće li pokrenuti projekt digitalnog eura. Nakon toga slijedi faza istrage zahtjeva korisnika i pružatelja usluga.

Podijeli:

 

 

Vezane objave