Potražnja za privatnim mobilnim mrežama temeljenim na 4G LTE, a sve više i 5G tehnologijama, potaknuta je naglim rastom podataka, potrebom za boljom sigurnošću, te samim zahtjevima digitalizacije i mobilnosti suvremenih poduzeća i državnih institucija. Organizacije različitih vrsta kombiniraju povezane sustave s velikim podacima i analitikom za transformaciju poslovnih operacija, povećanje automatizacije i učinkovitosti ili pružanje novih usluga. Bežično umrežavanje s LTE ili 5G tehnologijom omogućuje da se te transformacije odvijaju čak i u najdinamičnijim, udaljenim ili visoko sigurnim okruženjima, a istovremeno nudi velike prednosti tehnologije koja je već implementirana diljem svijeta.

U svijetu je prema podacima GSA implementirano 1.077 LTE Advanced i 5G privatnih mreža

LTE Advanced i 5G

Dolazak LTE-Advanced sustava donio je značajnu promjenu u mrežnom kapacitetu, propusnosti i determinističkoj latenciji. 5G mreže donose

povećanu gustoću korisnika i uređaja, još veći kapacitet podatkovnog prometa i daljnja smanjenja latencije što omogućuju korištenje mobilnih mreža za vremenski kritične aplikacije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Privatne mobilne mreže često su dio šireg programa digitalne transformacije. To može uključivati uvođenje ili razvoj umrežavanje u cloud computingu i druge digitalne tehnologije kao što su umjetna inteligencija, strojno učenje i analitika podataka. Sve više aplikacija privatne mobilne mreže koristit će te mogućnosti.

Privatne LTE+ i 5G mreže implementirane su do sada u 74 zemlje svijeta

Nadogradnja starijih tehnologija

Uz tvrtke koje prvi put žele implementirati vlastitu privatnu mobilnu mrežu, postoji i veliki broj potencijalnih korisnika koji već imaju privatne mreže izgrađene na ranijim tehnologijama kao što su TETRA, P25, digitalni mobilni radio, GSM-R i Wi-Fi. Mnogi od tih korisnika zahtijevaju kritične širokopojasne usluge koje jednostavno nisu dostupne od ranijih tehnologija. S vremenom takvi korisnici prijeći će na LTE i 5G tehnologiju u svojim privatnim mrežama.

U Europi je najviše LTE+ i 5G privatnih mreža

1.077 privatnih mreža

GSA (Global mobile Suppliers Association) je identificirao 74 zemlje u svijetu u kojima su korisnici implementirali privatne mreže temeljene na LTE ili 5G. Usto, postoje implementacije privatnih mobilnih mreža na raznim offshore lokacijama, prije svega u naftnoj i plinskoj industriji, kao što su implementacije na naftnim i plinskim platformama i na brodovima.

GSA je prikupio informacije o 1.077 organizacija za koje se zna da postavljaju privatne mobilne mreže LTE ili 5G.

Najviše privatnih LTE+ i 5G mreža implementirano je u SAD, slijedi Njemačka u kojoj je dobar dio privatnih mreža u testnoj fazi

Tržišna statistika

Tržište privatnih mobilnih područje je brojnih i različitih pružatelja usluga, uključuje dobavljače opreme i tehnologije za privatne mreže, integratore sustava i krajnje korisnike privatnih mreža (koji ponekad preuzimaju odgovornost za instaliranje ili rad svojih vlastitih infrastruktura).

GSA je pobrojala preko 50 dobavljača opreme uključenih u nabavu opreme za privatne mobilne mreže temeljene na LTE-u ili 5G tehnologiji. Komercijalna dostupnost predintegriranih rješenja nekoliko dobavljača opreme povećala se 2021. godine. Takva rješenja imaju za cilj pojednostaviti usvajanje privatnih mreža, što bi trebao biti snažniji poticaj tržištu. Osim toga, GSA je identificirao više od 66 operatera telekomunikacijske mreže (računajući nacionalne operatere unutar iste grupe kao različite subjekte) uključene u projekte privatnih mobilnih mreža. Mnogo je i drugih vrste sudionika na tržištu, kao što su konzultantske tvrtke i dobavljači softverske jezgre koji su također uključeni u različitim procesima implementacija privatnih mobilnih mreža.

Tu si i pružatelji usluga clouda na globalnoj razini, koji se često nazivaju hiperskaleri, koji nude rješenja privatnih mobilnih mreža, ponekad u partnerstvu s mobilnim operaterima ili mrežnim dobavljačima. Njihova sposobnost da iskoriste infrastrukturu clouda i njihova značajna prisutnost u digitalnoj transformaciji poduzeća i organizacija dodatno potiče rast na tržištu privatnih mobilnih mreža.

udio LTE+ i 5G tehnologija u privatnim mrežama

Rast najava

Posljednji podaci GSA su da je do kraja 2022. godine najavljeno 321 nova privatna mreža ( u implementaciji ili u planu) što je rast u odnosu na 2021. godinu kada je najavljeno 312 novih korisnika.

Od tih najava LTE tehnologija će se koristi u 799 privatne mreže; a 5G tehnologija u njih 467, ili 43%. Većina 5G tehnologija planirana je za primijenjena kod privatnih mreža unutar obrazovnih institucija, poput sveučilišnih kampusa i u probnim fazama privatnih mreža u industriji. To upućuje kako još nije došla masovnija faza primjene 5G tehnologije u industrijskim procesima. No, od 321 najavljene privatne mreže u 2022. godini s tehnologijom 5G ih je 56% što upućuje na rast usvajanja nove telekomunikacijske tehnologije.

Najčešća primjena LTE+ i 5G privatnih mreža je u proizvodnim djelatnostima

Najčešća primjena

Proizvodni sektor ipak sve više prihvaća privatne mobilne mreže, na kraju 2022. godine bilo je 198 tvrtki s implementiranim privatnim mrežama u odnosu na 129 na kraju 2021. godine. Obrazovanja je druga djelatnost prema implementaciji privatnih mreža (106), slijede rudarske tvrtke (84) te vojne organizacije (75), vladine institucije i poduzeća (69) znanstvene institucije (63).

Od proizvodnih potkategorija, automobilska industrija ima najviše implementacija privatnih mreža, slijedi proizvodnja strojeva i opreme, proizvodnja elektro opreme, proizvodnja potrošačkih uređaja te računalne, elektroničke i optičke opreme.

Podijeli:

 

 

Vezane objave