Percepcija velikih tehnoloških tvrtki u Sjedinjenim Američkim Državama, prema istraživanju Gallup Poll Social Series (GPSS), u posljednjih je 18 mjeseci doživjela izrazito negativan trend, a shodno tomu značajno je porasla podrška građana prema državnoj regulaciji tih kompanija.

Gallupovo najnovije istraživanje je napravljeno od 21. siječnja do 2. veljače, odnosno nakon napada prosvjednika na zgradu Kongresa u Washingtonu i objava tadašnjih predsjednika SAD Donalda Trumpa na društvenim mrežama. Okvirno, uz snažan poslovni razvoj unatoč krizi ukupnog gospodarstva i sve većem značaju tehnoloških rješenja ne samo u gospodarstvu nego u i svakodnevnom životu ljudi najveće globalne tehnološke kompanije morati će se suočiti sa svojom sve negativnijom percepcijom u javnosti. Istraživanje Gallupa odnosi se na SAD no jasno je kako je ista ili slična situacija i u drugim zemljama zapadne demokracije.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

45% američkih građana ima vrlo negativan ili pretežno negativan stav prema big tech tvrtkama, odnosno prema tvrtkama koje su u istraživanju definirane kao “tehnološke tvrtke, poput Amazona, Facebooka i Googlea”. Nasuprot tome 34% ima vrlo pozitivno ili pretežno pozitivno mišljenje o njima, a 20% ispitanika se izjasnilo da imaju neutralan stav ili nemaju stav. Promjena stava prema big techu je takva da je samo godinu ranije pozitivan stav imalo 46% anketiranih u kolovozu 2019. godine da bi se taj postotak smanjio na 34%. S negativnim stavom tada je bilo svega 33% građana a sada ih je 45%. Udio građana s vrlo negativnim stavom više se nego udvostručio, s 10% na 22%.

Još je anketa koju su proveli Gallup i Knight u rujnu 2020. godine otkrila je da je velika većina Amerikanaca zabrinuta zbog brojnih problema povezanih izravno s big techom, uključujući širenje dezinformacija na Internetu, veličinu i moć velikih tehnoloških tvrtki, govor mrežnje na društvenim mrežama, strano miješanje u američke izbore i privatnost osobnih podataka na mreži. Ta su pitanja bila među onima postavljena tijekom kongresnih saslušanja prošlog srpnja i listopada s izvršnim direktorima Amazona, Facebooka, Twittera, Googlea i Applea.

Potreba regulacije

Postotak Amerikanaca koji misle da bi vlada trebala povećati regulaciju tehnoloških tvrtki popeo se s 48% na 57%. Pozivi na smanjenu regulaciju ostali su približno isti, ali udio onih koji smatraju da nadzor treba ostati kakav jeste opao je s 40% na 28%.

U prvim reakcijama big tech kompanija na očito srozavanje ugleda u javnosti Twitter je trajno suspendirao račun Donalda Trumpa, a Facebook mu je na neodređeno vrijeme zabranio pristup njihovim platformama iz zabrinutosti da će poticati na nasilje. Usto, Google, Amazon i Apple uklonili su platformu za društvene medije Parler, koja je popularna među konzervativcima. Društvene mreže pojačale su i svoje aktivnosti u eliminiranju dezinformacija.

Stav prema državnoj regulaciji big techa

povećatismanjitine mijenjati
%%%
21. 01.-02. 02. 2021.
republikanci532023
neopredjeljeni581128
demokrati60830
1. do 14. 8. 2019.
republikanci481239
neopredjeljeni431243
demokrati56538
GALLUP

Političke razlike

Većina Amerikanaca bez obzira na stranačke preferencije sada misli da bi vlada trebala povećati regulaciju velikih tehnoloških tvrtki. 60% demokrata, 58% neopredjeljenih i 53% republikanaca podržava veći državni nadzor tehnoloških tvrtki.

Najveći je porast takve podrške među neopredjeljenima, čiji su pozivi za većom regulativom od 2019. godine porasli za 15 posto. Podrška republikanaca regulativi povećala se za 5 posto, a demokrati za 4 posto.

Gallup navodi kako pogoršanje stavova republikanaca vjerojatno dijelom proizlazi iz njihove percepcije da tehnološke tvrtke imaju antikonzervativnu predrasudu, s obzirom na njihovo djelovanje prema Trumpu, Parleru i drugim konzervativnim pripadnicima i skupinama.

Gallupovo istraživanje već od ranije pokazuje da se republikanci protive većoj vladinoj regulaciji poslovanja. Prošlog rujna 60% republikanaca, 35% neopredjeljenih i 16% demokrata reklo je da smatra da vlada ima previše propisa o poslovanju i industriji općenito. U slučaju tehnoloških tvrtki, čini se da se želja republikanaca za vladinim djelovanjem više temelji na rješavanju, kako smatraju, antikonzervativne pristranosti nego općenito na vladino reguliranje privatnih tvrtki.

Stavovi o big techu postali su negativniji jer su kod republikanaca izazvali nezadovoljstvo zbog, kako smatraju, njihovih protukonzervativnih stavova. S druge strane demokrati pozitivnije gledaju na big tech no skloni su, kao i republikanci, jačanju državne regulacije. Različiti su motivi kod republikanaca i kod demokrata za većom državnom regulacijom tehnoloških tvrtki.

Sem što se republikanci i demokrate ne slažu o načinu rješavanja društvenih i gospodarskih problema koje dolaze od velikih tehnoloških tvrtki ne slažu se ni o problemima koje treba rješavati. Republikancima smeta, kako navode, prije svega cenzura konzervativnih stavova, demokratima smetaju prije svega dezinformacije i govor mržnje.

I republikanci i demokrate se slažu da treba mijenjati ili ukinuti Odjeljak 230 saveznog zakona iz 1996. godine prema kojemu internetske platforme nisu odgovorne za sadržaj koji korisnici na njima objavljuju.

Stavovi prema big techu prema političkom opredjeljenju

pozitivanneutralnonegativantrend promjene
%%%pct. bod.
21. 01-02. 02. 2021.
republikanci201565-45
neopredjeljeni332344-11
demokrati492130+19
1. do 14. 8. 2019.
republikanci431937+6
neopredjeljeni432333+10
demokrati492129+20
GALLUP

Podijeli:

 

 

Vezane objave