U Hrvatskoj gospodarskoj komori Zagreb u četvrtak 27. lipnja predstavljen je projekt sufinanciran od EU fondova Zarovo – virtualni podatkovni centri za poslovne korisnike. To predstavljanje je bilo završni događaj prezentacijske turneje riječke tvrtke DB informatika (https://www.db-informatika.eu) u kojoj su u suradnji sa HGK i Udrugom poslovnih žena Krug projekt već predstavili u Puli, Osijeku, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Splitu i Rijeci.

“Zarovo je hrvatski odgovor na glomazne svjetske sustave kao što su npr. Microsoft Azure ili Amazon Cloud”. Istaknute su mnoge prednosti Zarovo projekta pred suparnicima, od čega stručnjaci DB informatike izdvajaju brzinu, individualizirani pristup, vrhunsku lokalnu podršku i sigurnost, ali i znatno povoljnije cijene“, naglasio je na predstavljanju direktor DB informatike Darko Glujić.

Dodao je kako je krajnji cilj projekta osnaživanje malih i srednjih poduzetnika putem korištenja novih alata, povećanja učinkovitosti i uključivanja u transformacije poslovanja u 4. industrijskoj revoluciji. Zarovo virtualni podatkovni centri namijenjeni su poduzetnicima koji u svom poslovanju imaju potrebu za centralnom redundantnom poslovnom poslužiteljskom infrastrukturom te im je cijena nabave i održavanja vlastitog podatkovnog centra previsoka ili imaju nedostatak stručne radne snage za obavljanje tih operacija.

Stručnjaci DB informatike predstavili su na više primjera iz vlastite poslovne prakse višestruku uporabljivost njihovih virtualnih centara pa su tijekom prezentacije detaljno prikazani slučaj implementacije za veliku turističku agenciju s više poslovnica te implementacije pričuvnog sustava za oporavak od katastrofe (DR) za sektorskog naručitelja. Ljudevit Habjanec iz Remarisa pojasnio koliko je pozitivno na njihovo poslovanje djelovao virtualni podatkovni centar DB informatike.

Drugi dio ovog poslovnog događaja stručnjaci DB informatike i partnera iskoristili su za javnu objavu početka rada servisa SUPER (Sustav Upravljanja Prometom Elektroničkih Računa za poslovne korisnike).

U svjetlu vrlo aktualne zakonske regulative, odnosno Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, servis SUPER omogućava svim privatnim poslovnim subjektima u Hrvatskoj i susjednoj Sloveniji potpuno besplatno zaprimanje i slanje elektroničkih računa usklađenih s Europskom normom, a cilj je uspostavljanje javnog adresnog prostora za promet elektroničkim računima u Hrvatskoj i Sloveniji za sve poslovne subjekte iz realnog sektora, odnosno za sve tvrtke i obrte.

Istaknuta je potpuna usklađenost servisa SUPER s eIDAS pa DB informatika navodi kao prednosti zakonski dokaz slanja, ali i zaprimanja elektroničkih računa te očuvanja cjelovitosti elektroničkog računa od trenutka nastanka do trenutka isporuke.

Svim drugim informacijskim posrednicima je omogućeno potpuno besplatno spajanje na SUPER bez naplate međusobne naknade (roaminga) što iz DB informatike tumače pokušajem stvaranja standarda spajanja čime bi se jako olakšao posao proizvođačima ERP sustava, ali i krajnjim korisnicima.

Elektronička pohrana dokumenta (e-arhiva) je komercijalni dio SUPER usluge, a implementiran je XAdES-A standard za dugotrajno čuvanje elektroničkih dokumenata.

Podijeli:

 

Vezane objave