Potražnja za uslugama bespilotnih letjelica (unmanned aerial vehicle UAV) neprestano raste, s mogućnošću stvaranja značajnog gospodarskog rasta, što je prepoznato još u zrakoplovnoj strategiji Europske unije za 2015. godinu. Studije o razvoju bespilotnih letjelica SESAR (Single European Sky ATM1) iz 2016. godine procjenjuje da će europsko tržište bespilotnih letjelica povećavati 10 milijardi eura godišnje do 2035. i preko 15 milijardi eura godišnje do 2050. godine.

U-Space je skup novih usluga i postupaka upravljanja zračnim prostorom osmišljenih da osiguraju pristup zračnom prostoru bespilotnih letjelica, istovremeno pazeći na operativnu sigurnost, pravo na privatnost i sigurnost ljudi i infrastrukture. Te se usluge oslanjaju na visoku razinu digitalizacije i automatizaciju funkcija, bilo da se automatizacijski sustavi nalaze u bespilotnoj letjelici, bilo u dijelu sustava na tlu.

Na europskoj razini je u tijeku nekoliko inicijativa za razvoj U-prostora i rad na sigurnom i učinkovitom suživotu zračnog prometa bez posade i zrakoplova. Istodobno je na snagu stupilo novo europsko zakonodavstvo o upravljanju bespilotnim sustavima, koje pruža jedinstveni, europski okvir.

Rješenje satelitska kontrola

SUGUS je projekt Europske komisije koji ima za cilj ubrzati korištenje europskog satelitskog navigacijskog sustava (GNSS) kako bi se osigurao siguran zračni prostor bespilotnim zrakoplovima. U stvari to je U-Space servios temeljen na satelitskoj navigaciji, u konkretnom slučaju europskoj satelitskoj navigaciji. Korištenjem EGNOS-a i Galilea, projekt nastoji osigurati siguran i učinkovit suživot zračnog i zrakoplovstva bez posade.

SUGUS, 18-mjesečni, 485.000 eura vrijedan, projekt Europske unije za istraživanje i razvoj pod vodstvom GMV-a,  a u konzorciju projekta sudjeluju i Everis Aerospace, Defense and Security, VVA Brussels, ESSP, FADA-CATEC i Unifly.

SUGUS će pomoći razviti usluge usmjerene na učinkovitu integraciju bespilotnih letjelica u zračni prostor. Održat će se niz ispitivanja kako bi se pokazale prednosti E-GNSS-a za bespilotne letjelice, kao i njegovo odobrenje od zrakoplovnih vlasti.

Zadaci SUGUS-a

Europa je globalni predvodnik u zakonskom reguliranju korištenja bespilotnih letjelica. Propisi se u tri kategorije djelovanja bespilotnih letjelica: za bespilotne letjelice koje ne trebaju dozvolu AESA-e ili izjavu operatera; bespilotne letjelice koje trebaju dozvolu AESA-e ili izjavu operatera te bespilotne letjelice za rizične operacije.

SUGUS je usmjeren na kategorije otvorenih i specifičnih letova.

Sve operacije s bespilotnim letjelicama bit će pod nadzorom novog EGNSS API-ja (Application Programming Interface) koji će se implementirati u projekt SUGUS. Na taj način će se olakšati posao budućih operatora urbane zračne mobilnosti (UAM), kao što su zračni taksi i dostava pošiljki, smanjiti će se mogućnosti operativnih rizika.

Podijeli:

 

Vezane objave