Održivo poslovanje i socijalna inkluzivnost su temelji modernog poslovanja općenito, a posebice su ovi trendovi uzeli maha u IT industriji. Da bi vidjeli iz prve ruke kako izgleda jedan dobar primjer razvoja ovakve poslovne politike, priključili smo se ovaj utorak s početkom u 10:30 sati na virtualni event Dell Technologies 2. CEE Social Impact Summit 2022. Na njemu smo čuli brojne svijetle primjere kako IT industrija može doprinijeti socijalnoj jednakosti, obrazovanju i očuvanju okoliša, ali i vrlo ambiciozne poslovne ciljeve do 2030. godine koje želimo vidjeti na djelu. Cijelu reportažu donosimo u nastavku, a i vi možete pogledati cijeli event nakon registracije na prethodnom linku.

Voditeljsku palicu događaja preuzeli su potpredsjednik channel prodaje za CEE regiju David Spruyt i predstavnica hrvatske podružnice tvrtke Ana Marije Lenardić Janes, Senior marketing menadžer za regiju Jadrana i Bugarske, koji su odmah na početku istakli kako Dell do 2030. godine želi ostvariti cilj da 50% zaposlenika na globalnoj razini čine žene, a sada se nalaze na 32% što je veliko povećanje naspram prijašnjih godina.  

Voditelji Summity David Spruyt i Ana Marija Lenardić Janes u virtualnom studiju

Nakon uvoda, u razgovor se priključila Sophie Ronnertz, viša potpredsjednica & GM central & Eastern Europe za CEE regiju. Kao predstavnica skandinavske regije koja je općepoznata po ekološki orijentiranim politikama, objasnila je što Dell Technologies čini da se spriječi utjecaj otpada na okoliš. „Od 2007. godine, reciklirali smo gotovo više od deset tisuća tona električkog otpada, a naš cilj do 2030. godine je za svaki prodani proizvod reciklirati ili ponovno iskoristiti jedan prijašnji“, objasnila je Sophie, dodavši: „Čak skoro 3000 zaposlenika volontiralo je na području CEE regije na 583 različitih volonterskih akcija. Pomogli smo čak 757 humanitarnih organizacija svojim radom“.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Nakon javljanja Sophie, ekskluzivno u fizičkom obliku prikazan je i proslavljeni Concept Luna – prijenosno računalo budućnosti o kojem smo pisali ovdje.

Demonstracija Concept Luna

Potom je uslijedio prilog koji je za nas izazvao najveću pažnju – suradnja tvrtke Dell Technologies i hrvatskog startupa Circuit Mess na razvoju proizvoda Do it your self STEM seta autića s umjetnom inteligencijom kao igračke na kojima mlade generacije mogu učiti kodiranje i razvijati svoje informatičke vještine. 23-godišnji Albert Gajšak, suosnivač i CEO Circuit Mess startupa koji se bavi STEM igračkama, objasnio je kako se kroz kreativnost i inovativnost kompleksne tehnološke teme mogu pretvoriti u zabavne igračke.

Hrvatski DIY autić s umjetnom inteligencijom kao STEM igračka

Osim svojih fantastičnih rješenja, Circuit Mess također daje veliku važnost socijalnoj jednakosti u svojem radu tako da nikad ne pokazuju koji su proizvodi više za dečke ili cure, potiču uključenih ženskog spola u svijetu tehnologije te grade i održavaju svoju snažnu zajednicu oko svojeg rada. „U prosjeku, djetetu nakon 36 dana igračka dosadi. Treba razmišljati dugoročno kako bi stvarali nove generacije inženjera i inovatora i stvorili iskustvo učenja budućnosti. Obrazovnom sustavu je potrebna renesansa i želimo biti dio te priče“, istaknuo je Albert Gajšak.

Rješenja hrvatskog startupa CircuitMess

Osim ovog zanimljivog javljanja iz Hrvatske, Dell Technologies pokazao je i dodatne projekte s kojima se bavi na području društveno odgovornog poslovanja. Recimo, u Litvi je pokrenut projekt „Borba školskih razreda“ koja je uključila čak 20% škola, gdje je u natjecanju za najkreativniju razrednu fotografiju učenja i provođenja vremena u školi glasalo čak 500 000 ljudi kako bi se pomogli u COVID tranziciji, gdje je Dell nagradio sudionike tehnološkom opremom za učenje poput notebooka, monitora i tipkovnica.

Prikazan je i projekt Solar Community Hubs oživljavanja i povezivanja udaljenih i teško dostupnih svjetskih zajednica poput posebnih središta koje pokreće Dell tehnologija. Posebno emotivan prilog bio je na temu stvaranja sintetizatora glasa za osobe koje boluju od bolesti motornih neurona, koji nakon što su izgubili mogućnost normalne komunikacije zbog paralize pokreta, sada konačno mogu pričati s istim glasom kao nekoć. Na eventu se pokazao i poseban case study kako je država Indije implementirala uz pomoć Dell uređaja program digitalnog zdravstva gdje se prati zdravlje građana putem cloud tehnologije kako bi medicinsko osoblje moglo na vrijeme reagirati i efikasnije voditi zdravstveni sustav. Demonstriran je i razvoj aplikacije Airify za praćenje kvalitete zraka kako bi korisnici mogli planirati svoj put i izbjegavati područja koja su trenutno zračno zagađenija na lokalnoj razini.

Volonteri tvrtke Dell Technologies u akciji

Na kraju, Dell Technologies se pohvalio i svojim doista snažnim programima socijalne inkluzivnosti. Osim cilja izjednačavanja broja žena i muškaraca u uredu, oformljena je i posebna LinkedIn zajednica Dell Technologies CEE – Women in technology, a aktivan je i poseban program za podršku, mentorstvo i life coaching za žene koje imaju želju uključiti se u poslovni IT svijet, smanjujući stereotipe prisutne u industriji. Ženski studenti mogu se povezati i Dell Tech Role Model zaposlenicama kako bi čuli više od samih žena tvrtke koje su uspješno izgradile karijeru u IT industriji. „Svi želimo da je zemlja bolje mjesto, sigurni smo da ćemo uspjeti zajedno. Ova tema će uvijek biti svima nama na umu u regiji, i spremni smo napraviti taj dodatni korak kako bi našoj djeci osigurali dobru budućnost“, zaključili su David i Ria.

Podijeli:

 

 

Vezane objave