Sveučilišni računski centar (Srce) 28. i 29. travnja organizira stručnu konferenciju Srce DEI 2021, ujedno i konferenciju nacionalnog strateškog projekta Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO), koja će se održati virtualno.

U okviru konferencije direktor organizacije koja pruža digitalne usluge ustanovama iz sustava znanosti i visokog obrazovanja Velike Britanije Jisc Paul Feldman govoriti o iskustvima digitalne transformacije s osvrtom na utjecaje koje je donijela pandemija koronavirusa, dok će izvršni direktor Udruženja europskih sveučilišta (European University Foundation) João Bacelar govoriti o digitalizaciji procesa u visokom obrazovanju s posebnim osvrtom na mobilnost i izgradnju Europske infrastrukture digitalnih usluga namijenjenih studentima.

Sadržaj ovogodišnje konferencije podijeljen je u devet tematskih blokova tijekom kojih će se održati 36 predavanja, dva okrugla stola i debata. Održat će se i pet radionica koje će voditi stručnjaci Srca.

U okviru tematskog bloka Inicijative za otvorenu znanost Srce će kao mandatna organizacija Republike Hrvatske u Udruženju EOSC (European Open Science Cloud) s ulogom koordinatora nacionalnih inicijativa za otvorenu znanost i izgradnju Nacionalnog oblaka za otvorenu znanost okupiti dionike otvorene znanosti u RH te prezentirati inicijativu za uspostavu Nacionalnog oblaka za otvorenu znanost (NOSC).

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U tematskom bloku Sigurnost i pouzdanost elektroničkih identiteta naglasak će biti na prikazu uvođenja višestupanjske autentikacije u sustavu AAI@EduHr s ciljem povećanja sigurnosti, pouzdanosti i zaštite privatnosti. Kako mobilnost studenata izgleda u praksi bit će prikazano u okviru tematskog  bloka Mobilnost u digitalnoj Europi tijekom kojeg će svoja iskustva iznijeti predavači s Humboldtovog sveučilišta u Berlinu, Agencije za mobilnost i programe Europske unije i Sveučilišnog računskog centra.

Drugog dana konferencije Srce će proslaviti svoj 50. rođendan organizacijom okruglog stola s temom Digitalnom transformacijom do inovativnosti i izvrsnosti u znanosti i visokom obrazovanju tijekom kojeg će se uz ugledne članove iz akademske zajednice raspravljati o utjecaju informacijske i komunikacijske tehnologije na znanost i obrazovanje u budućnosti.

Sudionici konferencije imat će priliku saznati i novosti o tijeku projekta izgradnje Informacijskog sustava znanosti u Republici Hrvatskoj (CroRIS) te novosti u Digitalnim akademskim arhivima i repozitorijima (Dabar), sustavu koji već pet godina pomaže ustanovama u pohrani i diseminaciji njihove digitalne imovine.

Na okruglom stolu Informacijski sustavi u visokom obrazovanju – sadašnjost i budućnost raspravljat će se o ostvarenim iskoracima, ali i o očekivanjima od informacijskih sustava u visokom obrazovanju u budućnosti.

Tematski blok Napredno računarstvo u cijelosti će biti posvećen dosadašnjim aktivnostima i planovima vezanim za uspostavu Hrvatskog centra kompetencija za računarstvo visokih performansi.

Pri kraju programa održat će se i debata na aktualnu temu Vraćamo li se u učionice ili ostajemo online koja je pripremljena s ciljem suočavanja s tvrdnjom: nastava online jednako je vrijedna kao i učionička nastava.

Podijeli:

 

 

Vezane objave