2023. je godina pojačanih propisa za industriju podatkovnih centara kako u SAD-u tako i globalno. U Europi, na primjer, Europski parlament revidira Direktive Europske komisije o energetskoj učinkovitosti(EED) od prošle godine, a direktiva bi trebala biti važeća ove godine.

EED će zahtijevati da podatkovni centri u EU-u s instaliranom IT snagom od najmanje 100 kilovata godišnje javno izvješćuju o svojim energetskim performansama, to jest da postojećim izvješćima dodaju i informacije o godišnjem dolaznom i odlaznom podatkovnom prometu; količini podataka pohranjenih i obrađenih unutar podatkovnog centra; korištenoj temperaturi u podatkovnom centru; učinkovitosti korištenja energije, vode i ugljika; faktoru ponovne upotrebe energije; korištenju obnovljive energije; te omjer učinkovitosti hlađenja.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

U SAD-u su u tijeku slične regulatorne inicijative. Na državnoj razini, zakoni o podatkovnim centrima u Virginiji usredotočeni su na strože zahtjeve u smislu smanjenja ugljika i održivosti. U Oregonu bi predloženi zakon zahtijevao da podatkovni centri, kao i tvrtke za rudarenje kriptovaluta, smanje emisije ugljičnog dioksida za 60% do 2027. godine, prema izvješću The Oregonian. To uključuje podnošenje godišnjeg izvješća koje dokazuje usklađenost – a nepoštivanje bi rezultiralo velikom kaznom od 12.000 američkih dolara po megavatsatu dnevno.

U međuvremenu, na saveznoj razini, Ured Bijele kuće za politiku znanosti i tehnologije (OSTP) objavio je izvješće u rujnu 2022. godine o klimatskim i energetskim implikacijama kriptoimovina u Sjedinjenim Američkim Državama. U izvješću se navodi da, iako je zemlja dom značajnog sektora kripto imovine, taj sektor može biti energetski intenzivan, s globalnom potrošnjom električne energije “usporedivom s godišnjom potrošnjom električne energije svih konvencionalnih podatkovnih centara u svijetu”. Štoviše, sektor kripto imovine može imati i druge velike utjecaje na okoliš, uključujući onečišćenje zraka i vode, e-otpad, emisije stakleničkih plinova i buku.

Dio preporuka OSTP-a za ublažavanje tih utjecaja, promicanje transparentnosti i poboljšanje ekološke učinkovitosti uključuje zahtjev da „udruge industrije kripto imovine … javno prijave lokacije rudarenja kripto imovine, godišnju potrošnju električne energije, emisije stakleničkih plinova korištenjem postojećih protokola i recikliranje elektroničkog otpada izvođenje.”

Podijeli:

 

 

Vezane objave