Vrijeme je za pametne tvornice i digitalnu preobrazbu industrije hrane – bez obzira je li riječ o podizanju kvalitete proizvoda, smanjenju nepovoljnog utjecaja na okoliš ili pozitivnom utjecaju na bilancu prehrambenih kompanija – osnovna je to poruka drugog izdanja Combisovog online panela DiscussIT održanog u četvrtak 11. studenoga. Tema panela bila je kako tehnologija može unaprijediti proizvodnju, a samim time i gotov proizvod na primjeru poljoprivredne i prehrambene proizvodnje. U panel raspravi sudjelovali su konzultantica za pametnu poljoprivredu Ivana Rendulić Jelušić, izvršni direktor za transformaciju i ICT u Atlantic grupi Mladen Pejković, član Uprave za financije Kraš grupe Damir Bulić, i član Uprave i glavni direktor Combisa Goran Car.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Pametne tvornice podrazumijevaju prožimanje fizičke proizvodnje s digitalnom tehnologijom i senzorikom, skupljanje podataka u realnom vremenu i odlučivanje na osnovi detaljnih predikcija. Ključni tako postaju podaci, no velik faktor je i predanost promjeni, kao i želja da se inovira.

Tehnologija ima mogućnost prikupljanja ogromnih količina podataka kao nikada do sada te na taj način omogućiti stručnjacima u različitim industrijama donošenje kvalitetnijih i bržih odluka, rekao je Goran Car dodavši kako tehnološke tvrtke mogu osigurati prikupljanje podataka, njihovo pretraživanje i analitiku, pohranu ali da je čovjek onaj koji treba donijeti konačnu odluku.

Pejković je istaknuo kako je nekoliko tehnologija istovremeno sazrjelo, kao napredna analitika, robotika i automatika, cloud…, te je vrijeme za njihovu primjenu u poslovanju ukoliko tvrtke ćele održati konkurentnost.

Ivana Rendulić Jelušić upozorila je kako se u poljoprivredi kasni s primjenom novih tehnologija u malim i srednjim poduzećima ali i većim te je nužno ubrzati procese primjene ICT tehnologija koje donose nove i nužne vrijednosti.

Podijeli:

 

 

Vezane objave