Do sada je postojao niz različitih načina za procjenu pokrivenosti mobilnom mrežom. Najjednostavnija je zemljopisna pokrivenost ali se u zadnje vrijeme rijetko koristi. Uglavnom se koristi pokrivenost stanovništva jer je fokusirana na područja u kojima stanovništvo živi, odnosno na pokrivenost gdje ljudi zapravo provode svoje vrijeme. Opensignal’s Coverage Experience mjeri geografsku pokrivenost naseljenih područja i stoga točnije odražava očekivanja pokrivenosti i iskustvo tipičnih korisnika. Usto Opensignal mjeri i dostupnost telekomunikacijskog signala, odnosno vrijeme koje korisnici imaju povezivost na Internet pa onda kombinira takve podatke. Dostupnost mjeri udio vremena koje su korisnici proveli uz određenu vrstu signala — na primjer 3G, 4G ili 5G. Kombiniranim podacima upotpunjuje se slika o tome koliko je široka pokrivenost tržišta.

dostupnost 4G mreža je potpuna ili zadovoljavajuća diljem svijeta, Hrvatska ima ocjenu 9,4 od mogućih 10 bodova u metrici Opensignala

Iskustva s 4G pokrivenošću pokazuje da je u većini zemalja svijeta skoro potpuna što ukazuje na zrelost te tehnologije, navodi se u najnovijoj analizi Opensignala te navodi kako su, očekivano, iskustva s 5G pokrivenošću znatno niži. Vodeće su zemlje u svijetu SAD-a i tehnološki najrazvijenije zemlje Azije i Pacifika (APAC). Podaci Opensignala ukazuju na korelacije između iskustva 5G pokrivenosti i stupnja urbanizacije te bruto nacionalnog dohotka (BND) po glavi stanovnika.

Dostupnost 5G signala je još uvijek daleko iza dostupnosti 4G-za za što je više razloga, Hrvatska ocjena je 2,9 od mogućih 10 bodova u metrici Opensignala

4G je zrela tehnologija na većini tržišta, a operateri su imali dovoljno vremena da svojom 4G mrežnom infrastrukturom dopru čak i do ruralnih korisnika. Čak i najveća tržišta poput SAD-a, Kanade i Australije postižu gotovo potpunu pokrivenost teritorija zemlje – što znači da se korisnici uspijevaju spojiti na 4G u gotovo svim naseljenim mjestima. Uz zrelost tehnologije, velikoj pokrivenosti doprinosi i to što je operaterima lakše opsluživati ​​manje zemlje koje obično imaju i manje ruralnih područja, stoga su dostigla veću pokrivenost 4G mrežom.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

jedan od ključnih faktora dostupnosti 5G signala je postotak urbaniziranog stanovništva

Usto, jedan od ključnih faktora koji utječu na bolju pokrivenost je razina urbanizacije stanovništva. Na područjima velike urbanizacije znatno lakše je omogućiti telekomunikacijski signal stanovništvu. Na tržištima kao što su Singapur i Hong Kong gotovo 100% stanovništva živi u urbanim područjima. To operaterima uvelike koristi kada je u pitanju uvođenje infrastrukture za 5G. Singapur je lansirao 5G dvije godine nakon SAD-a i Južne Koreje, ali je sada sa SAD na prvom mjestu po Iskustvu 5G pokrivenosti. Veći postotak urbanizacije na tržištu znači da operateri mogu opsluživati ​​proporcionalno više korisnika s istim brojem baznih stanica, što se na takvim tržištima odražava u većem iskustvu 5G pokrivenosti.

na razvoj 5G infrastrukture umnogome utječe BDP zemalja

Pokretanje 5G-a zahtjeva velike investicije, visoke cijene licenci za 5G frekvencije i skupa infrastruktura nove komunikacijske tehnologije ukazuje da je širenje 5G povezano s ekonomskom snagom tržišta. BND uveliko utječe na 5G pokrivenost. 5G mrežna oprema još uvijek je relativno nova i skupa. Što je veći prosječni prihod građana nekog tržišta, operateri će težiti ostvarivanju više prihoda kroz izgradnju nove mobilne povezanosti. Na boljim tržištima operateri su skloniji uložiti u uvođenje 5G mreža.

ocjena dostupnosti 5G signala po operaterima u Hrvatskoj

Južna Koreja i SAD imaju relativno visoke ocjene za iskustvo 5G pokrivenosti — pri čemu se SAD statistički izjednačava na prvom mjestu sa Singapurom. To je djelomično zbog raširenije implementacije 5G u SAD-u na niskofrekventnim pojasevima, što omogućuje veći geografski doseg u usporedbi s mnogim drugim tržištima s velikim kopnenim površinama.

ocjena ukupne dostupnosti telekomunikacijskoj signala po operaterima u Hrvatskoj
Podijeli:

 

 

Vezane objave