CafeCredit

Mogućnosti i izazovi blockchaina, umjetne inteligencije te strojnog učenja, ali i drugih tehnologija u industriji financijskih usluga, bila je tema konferencije Bankarstvo nove generacije – vođeni inovacijama, koja je 28. veljače održana u zagrebačkom hotelu Esplanade. Događaj je okupio stotinjak sudionika koji su raspravljali o rješenjima vodećih svjetskih tvrtki koja su temeljenima na najnovijim tehnologijama, načinima njihove implementacije, ali i utjecaju tehnološke i poslovne inovacije na tradicionalne financijske institucije.

Događanje je otvorila Sonja Popović, direktorica SAP-a istaknuvši kako zahvaljujući tehnologiji svakodnevno svjedočimo brojnim promjenama u našim životima, od toga kako komuniciramo i radimo do toga kako putujemo i kupujemo. Financijska industrija i bankarstvo nisu ostali imuni na tehnološke promjene.

„Za disrupciju koja se događa u bankarstvu nisu zaslužni samo startupi već i kompanije poput SAP-a koje su prigrlile mogućnosti novih tehnologija kao što je blockchain, cloud i umjetna inteligencija. Više od 14.100 banaka u 150 zemalja svijeta inovativno je zahvaljujući SAP-ovim rješenjima, a naša rješenja koristi i 100% najinovativnijih banaka na svijetu. SAP-ova tehnologija u kombinaciji s iskustvom i ekspertizom koju posjedujemo te široka mreža partnera doprinosi povećanju njihove konkurentnosti i razvoju novih poslovnih modela“, rekla je Popović

„Količina promjena koje se događaju u bankarstvu je ogromna uzevši u obzir korisnike, regulativne izazove i konkurenciju. EY želi ubrzati inovativnost i digitalnu transformaciju svojih klijenata. Sa SAP-om nastojimo im ponuditi još inovativnije odgovore na izazove s kojima se susreću“, naglasio je partner u EY-u Zvonimir Madunić.

Primjeri tehnoloških rješenja i korisnička perspektiva

U prvom dijelu konferencije SAP-ov Vice President Global Head of Business Development and Innovation Financial Service Anton Tomic govorio je o digitalnim inovacijama i njihovoj primjeni u bankarstvu.

„71% milenijalaca radije ide kod zubara nego u banku, što puno govori o tome što klijenti žele od banaka. Bankarstvo se iznimno brzo mijenja, a banke se prilagođavaju i sve više iskorištavaju mogućnosti tehnologije. Mislim da u ovom sektoru nećemo vidjeti novi Airbnb, ali ćemo vidjeti suradnju banaka i fintecha i ta će suradnja biti ključna za nastanak novih poslovnih modela“, smatra Tomić dodavši kako i same banke nastoje iskoristiti mogućnosti novih tehnologija, što vidimo na primjeru banaka kao što su Rabobank, Citibank i Barclays, istaknuo je.

Kad je riječ o tome kako SAP pomaže bankama da budu inovativne Tomić je naglasio mogućnosti rješenja kao što su SAP S/4 Hana i Leonardo u kombinaciji s bogatim iskustvom, znanjem i brojnim partnerima što čini ekosustav koji bankama donosi konkurentsku prednost.

Hella Tobias-vom Scheidt istaknula je ključne elemente SAP-ove digitalne strategije za banke nove generacije. Ona se sastoji od inovativne platforme koja podržava tehnologije poput blockchaina, Interneta stvari i umjetne inteligencije; niza poslovnih aplikacija za korisnike te upravljanja podacima i prediktivne analize.

„SAP ima otvorenu i integriranu platformu za digitalnu banku koja korisnicima u stvarnom vremenu pomaže u inoviranju i realizaciji novih poslovnih modela, u cloudu i on-premise“, rekla je Tobias-vom Scheidt.

Chief Strategy Officer iz Discoveryja Stephen Mitchley, južnoafričke tvrtke koja se bavi pružanjem financijskim uslugama i osiguranjem koja je iz startupa izrasla u globalnu tvrtku vrijednu 7 milijardi američkih dolara, govorio je o važnosti korisnika za njihovo poslovanje te kako su uz pomoć tehnologije uspostavili smislene veze s korisnicima čija se očekivanja u pogledu onoga što im nude banke i osiguravajuće kuće mijenjaju.

Clive Cook iz tvrtke R3 koja predvodi konzorcij od više od 70 vodećih svjetskih institucija u istraživanju i razvoju blockchain rješenja za financijski sektor, rekao je kako blockchain predstavlja novi operativni sustav za financije, pri čemu treba gledati dalje od kriptovaluta. Blockchain omogućava konkurentnim tvrtkama da surađuju i održavaju jednu sigurnu i dijeljenu bazu podataka, i ima ogroman potencijal promijeniti postojeće biznise, smatra Cook.

Sudionici su također mogli čuti o važnosti upravljanja korisničkim iskustvom u financijskom sektoru i kako ga postići, o čemu su govorile Ida Pandur (EY) i Birgit Kurz (SAP), dok su Drazen Tomic (SAP) i Marija Božičev (EY) govorili o financijama i kako se u organizacijama mijenja njihova uloga uslijed digitalizacije te tzv. pametnom računovodstvu.

Koji su izazovi inovacija u bankarstvu

Konferencija je završila panel raspravom o tome što je važno za uspješnu digitalnu transformaciju i inovacije, o čemu su govorili Anton Tomic (SAP), Marija Božićev (EY) i Stephen Mitchley (Discovery). Raspravu je moderirao Ivan Maglić (Calisto/Gartner Adriatic). Naime, iako su banke uvele nove uloge kao što je Chief Digital Officer, osnovale VC fondove i počele surađivati sa startupima, još uvijek čekaju na velike preokrete. Primjena inovacija kad je riječ o strategiji, procesima i tehnologiji je ono zbog čega banke preispituju svoju poziciju na tržištu i aktualne inicijative.

Prema istraživanju Gartnera (2017), nedostatak odnosno manjak ljudi s pravim vještinama, istaknut je kao broj jedan razlog prepreka za inovacije u bankarstvu. Dio banaka shvaća da će fintech startupi utjecati na njih, i zbog toga kreću surađivati s takvim startupima na primjeni novih rješenja, jer ako neće one, to će napraviti konkurencija. Kad je riječ o tehnologijama koje će revolucionizirati financijske usluge, ekonomiju i društvo u cjelini, bilo da je riječ o umjetnoj inteligenciji, blockchainu ili Internetu stvari, potrebno nam je što više konkretnih primjera primjene tih inovacija. Međutim, s druge strane, nismo ni svjesni da već živimo u doba ovih buzzworda niti svih njihovih mogućnosti, i to je ono što trebamo osvijestiti u idućem razdoblju.

Podijeli: