Novo partnerstvo između tvrtke za satelitske telefone Iridium i jednog od globalnih lidera za proizvodnju čipova Qualcomma dovest će satelitsku povezivost na premium Android pametne telefone kasnije tijekom ove godine. To znači da se na mjestima gdje nema pokrivenosti mobilnom mrežom, telefoni mogu povezati sa Iridiumovom prolaznim satelitima za slanje i primanje poruka.

Qualcommovi čipovi nalaze se u mnogim pametnim telefonima s Androidom. Novo partnerstvo učinit će satelitsku uslugu dostupnom milijunima korisnika pametnih telefona onih proizvođača koji odluče ugraditi Snapdragon Satellite.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Iridium je izvorni satelitski telefonski sustav, koji je svoj prvi satelit poslao u Zemljinu orbitu 1997. godine. Dovršio je osvježenje svoje konstelacije od 75 satelita 2019. godine. Sateliti pokrivaju cijelu Zemlju i lete u niskoj orbiti, oko 780 km iznad Zemlje, a imaju mogućnost međusobne podatkovne komunikacije.

Qualcomm je najavio da će u početku Snapdragon Satellite biti ugrađena samo u njegove premium čipove, odnosno satelitsko povezivanje neće biti moguće na jeftinijim uređajima. Kasnije će se Snapdragon Satellite  ugrađivati i u tablete, prijenosna računala, pa i vozila. Usluga satelitskog povezivanja neće biti ograničena na komunikaciju u hitnim slučajevima. Korištenje Qualcomm Snapdragon Satellite čipovi bit će podložno propisima lokalnih vlasti jer neke zemlje, poput Indije i Kine, zabranjuju upotrebu satelitskih telefona.

Podijeli:

 

 

Vezane objave