Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) ponovno organizira projekt STEM auto u kojem IRIM-ovi edukatori putuju po Hrvatskoj i održavaju besplatne radionice programiranja i robotike.

U 2018. STEM auto će putovati u nekoliko ciklusa, a prvi počinje 21. svibnja. Prva radionica će se održati u OŠ Ivana Gundulića, Dubrovnik u utorak 21. svibnja s početkom u 10 sati.

Nakon te radionice, STEM auto će nastaviti putovanje po južnoj Dalmaciji i posjetit će Slano, otok Mljet, Ploče, Tučepe te druge gradove i mjesta.

Tijekom godine STEM auto će posjetiti sjevernu i srednju Dalmaciju, Istru i Kvarner, Liku i Gorski kotar, Istru te Središnju Hrvatsku. Detalje o planiranoj ruti i radionicama te drugim informacijama zainteresirani mogu pogledati na web stranicama IRIM-a: CroatianMakers.hr.

Zainteresirani za radionice (škole, udruge, knjižnice i drugi) se jedino trebaju prijaviti i osigurati prostor za radionicu jer IRIM-ovi edukatori nose svu opremu sa sobom. Radionice su prvenstveno namijenjene djeci, ali na njima mogu sudjelovati i odrasli (kako bi kasnije i sami mogli podučavati djecu korištenju tehnologije).

STEM auto je bibliobus modernog doba, u ciklusima putuje po Hrvatskoj, prvenstveno po manjim mjestima i služi kao poticaj djeci i mladima da se zainteresiraju za STEM područja.

STEM je skraćenica za znanost (science), tehnologiju (technology), inženjerstvo (engineering) i matematiku (mathematics). Ti poslovi su jedni od najplaćenijih u Hrvatskoj i svijetu, a za njih nema dovoljno kadrova na tržištu rada. U samo sat ili dva polaznici radionica se upoznaju s osnovama programiranja i robotike (kako napisati svoj prvi program, kako ga preseliti na opremu, kako logički razmišljati pisanjem kodova, itd.) koje su povezane sa STEM kompetencijama. Te kompetencije ulaze u brojna zanimanja i karijere koje više ne mogu kvalitetno obavljati svoje aktivnosti bez tih znanja (novinarstvo, psihologija, sociologija, ICT zanimanja, čak i tradicionalna zanimanja poput trgovaca i učitelja). Dodatno, STEM je povezan s vještinama kritičkog razmišljanja i snalaženja u situacijama, čineći polaznike tih radionica spremnijima za izazove s kojima će se susresti kao građani 21. stoljeća.

STEM auto je do sada putovao po Hrvatskoj u 4 ciklusa. IRIM-ov edukator je u dvije godine projekta održao više od 100 besplatnih radionica za preko 1.600 djece u regijama Slavonije, Dalmacije i otoka te središnje Hrvatske.

Podijeli:

 

Vezane objave