Alphabet u Keniji testirao balone za komercijalne usluge interneta

Osnivač i glavni direktor SpaceX-a Elon Musk na Twitteru je objavio da će privatna beta verzija Starlinka početi za otprilike tri mjeseca, a javna beta verzija za otprilike tri mjeseca nakon toga. Starlink je projekt kojemu je cilj pružiti komercijalnu širokopojasnu povezanost velike brzine kupcima korisnicima širom svijeta.

Početno beta testiranje Starlinka bit će dostupno u Kanadi i na sjeveru SAD ove godine, a dodatna će se usluga proširiti u ostale dijelove svijeta tijekom 2021. godine, najavili su iz SpaceX premda još nisu osigurali dozvolu za pružanje satelitskih usluga interneta u Kanadi. Starlinkovi sateliti nalaze se u tzv. niskoj Zemljinoj orbiti, odnosno niže od geostacioniranih komunikacijskih satelita. Starlinkovi sateliti su od Zemlje udaljeni 550 kilometara, a geostacionirani sateliti 36.000 kilometara te ih je vrlo teško uočiti bez profesionalne opreme Kako bi se osigurala stalna dostupnost komunikacijske veze sa tih satelita potreban ih je veliki broj.

Zadnje lansiranje Starlinkovih 60 satelita bilo je 22. travnja raketom Falcom 9, Astronome smeta i to što ne znaju koliko će Starlink uopće još lansirati satelita ako ih je sadašnjih 420 dovoljno samo za osnovne usluge širokopojasnog interneta iz Zemljine orbite. Prema nekim procjenama bit će ih čak 12.000 što će potpuno izmijeniti ljudski pogled na zvjezdano nebo. Navodno je Starlink planirao u prvoj fazi lansirati prvoj fazi oko 1.600 satelita.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Ometanje teleskopa

Ukupno 420 satelita Starlinka do sada je u niskoj zemljinoj orbiti, no njihova brojnost revoltira astronome zbog njihovog znanstvenog istraživanja svemira. Astronomima smeta što im pogled kada gledaju zvjezdano nebo ometa „vlak satelita“ vidljivih bez ikakve opreme.

Iz SpaceX-a su ustvrdili kako su svjesni zabrinutosti  astronoma te su najavili kako će sve slijedeće satelite opremiti s anti-reflektirajućim površinama kako bi se ublažila refleksije budućih satelita.

Gužva u niskoj Zemljinoj orbiti

No, Musk nije jedini koji ima planove za satelitski Internet. Naime, sličan plan ima i Jeff Bezos. Njegov plan interneta iz svemira Project Kuiper uključuje preko 3.200 satelita.

Sličan projekt ima i Alphabet nazvan Loon kojim je predviđeno korištenje stratosferskih balona

Agencija za napredne istraživačke projekte obrane SAD (Defense Advanced Research Projects Agency DARPA) dodijelila je Lockheed Martinu ugovor od 5,8 milijuna američkih dolara za satelitsku integraciju programa Blackjack. Tim je projektom predviđeno razmještanje 20 satelita u niskoj Zemljinoj orbiti do 2022. godine kako bi se omogućila globalna širokopojasna komunikacija.

S Blackjackom, DARPA bi za američko Ministarstvo obrane osigurala satelitsku širokopojasnu komunikaciju za vojne svrhe. U projektu sudjeluju tvrtke Airbus, Blue Canyon Technologies i Telesat te Collins Aerospace, Raytheon, Northrop Grumman, Trident, SA Photonics, Sky Quantum i L3Harris, SEAKR Engineering  i BAE.

Plan je da prva dva satelita budu lansirana 2021. i još 18 2022

SAD razvijaju višenamjenski program širokopojasne konekcije sa satelitima u niskoj Zemljinoj orbiti za vojne svrhe

Ničiji otpad

U Zemljinoj orbiti je sada oko 1.500 aktivnih satelita, oko 2.200 satelita kojima je prošao rok uporabe ili su se pokvarili, te, prema Europskoj svemirskoj agenciji (European Space Agnecy ESA), i milijuni krhotina satelita čime nije problem samo zaklanjanje pogleda prema zvijezdama nego i velika opasnost od sudara.

Pri tome valja znati da nema međunarodne regulacije korištenje orbitalnog prostora Zemlje za satelite, sve je na samoregulaciji zemalja koje imaju svoje satelite. Nema regulative što bi se dogodilo kod sudara satelita te nema regulacije o uklanjanju svemirskog smeća.

Podijeli:

 

 

Vezane objave