Projekt National Initiatives for Open Science in Europe (NI4OS-Europe) započeo je 1. rujna 2019. u sklopu Obzor 2020 (Horizon 2020) programa Europske unije za istraživanje i inovacije za razdoblje 2014. – 2020. godine. Dio je aktivnosti na uspostavi EOSC (European Open Science Cloud) u čijoj provedbi sudjeluje i Srce  kao jedan od 22 partnera konzorcija pod vodstvom organizacije Ethniko Diktyo Erevnas Technologias AE (GRNET) iz Grčke.

Cilj je projekta podržati koordinaciju, konvergenciju i federaciju nacionalnih i / ili tematskih inicijativa za otvorene istraživačke podatke i usluge EOSC-a razvijanjem odgovarajućih zajedničkih alata i mehanizama.

S jedne strane, cilj je podržati postupno usklađivanje politika i praksi nacionalnih i / ili tematskih inicijativa relevantnih za EOSC, sa standardima EOSC-a, a s druge strane omogućiti otvoreni pristup nekomercijalnim uslugama preko EOSC portala.

Srce kao središnja infrastrukturna ustanova godinama gradi i održava temeljnu e-infrastrukturu za potrebe cjelokupnog sustava znanosti i visokog obrazovanja Republike Hrvatske, kako računalnu (CRO NGI, klaster Isabella) tako i podatkovnu (Dabar) infrastrukturu, podržavajući pri tom koncept otvorene znanosti. Iskustva i znanja koja Srce usvoji u tom projektu, iskoristit će u izgradnji nacionalne strategije otvorene znanosti i uspostave Hrvatskog znanstvenog i obrazovnog oblaka (HR-ZOO).

Ukupna vrijednost projekta je 5.599.475 eura.

Dostupnost znanstvenih podataka

Tijekom proteklih godina, brojni kreatori politika iz cijelog svijeta izrazili su jasnu i konzistentnu viziju globalne otvorene znanosti kao pokretača za omogućavanje nove paradigme transparentne znanosti usmjerene na podatke kao i ubrzavanje inovacija.

U Europi se ta vizija ostvaruje ambicioznim programom pod naslovom Europski otvoreni znanstveni oblak (EOSC).

EOSC će 1,7 milijuna europskih istraživača i 70 milijuna profesionalaca u znanosti, tehnologiji, humanističkim i društvenim znanostima ponuditi virtualno okruženje s otvorenim i nesmetanim uslugama za pohranu, upravljanje, analizu i ponovno korištenje podataka o istraživanju, prekograničnim i znanstvenim disciplinama. udružujući postojeće znanstvene infrastrukture podataka, raspoređenih po disciplinama i državama članicama EU.

Europsku inicijativu za otvoreni znanstveni oblak (EOSC) predložila je 2016. godine Europska komisija u sklopu Europske inicijative za cloud za izgradnju konkurentne ekonomije podataka i znanja u Europi. Tijekom 2016. i 2017. održane su opsežne konzultacije sa znanstvenim i institucionalnim dionicima.

Prvi je samit EOSC-a pokrenut u lipnju 2017., što je rezultiralo Deklaracijom EOSC-a (EOSC Declaration) koju je podržalo više od 70 institucija. Sažetak rezultata savjetovanja predstavila je u ožujku 2018. godine Europska komisija u obliku mape puta za provedbu EOSC-a.

Plan za implementaciju EOSC-a (EOSC implementation roadmap) opisuje šest akcijskih linija za provedbu Europskog otvorenog znanstvenog clouda s konkretnim primjerima i povezanim prekretnicama:

Europska komisija pruža financijsku potporu za provedbu EOSC-a projektima u okviru Okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije (Obzor 2020).

Podijeli:

 

Vezane objave