Europski oblak otvorene znanosti (European Open Science Cloud, EOSC) je virtualno okruženje koje istraživačima pruža otvoreni pristup podacima te uslugama za upravljanje, obradu i korištenje istraživačkih podataka. Portal za EOSC je pristupna točka putem koje istraživači pristupaju servisima EOSC-a, a pružatelji usluga objavljuju svoje servise.

ARGO je sustav za nadzor servisa putem mreže, slanje obavijesti u slučaju incidenata te izradu izvještaja o dostupnosti i pouzdanosti rada servisa. Zahvaljujući novoj integraciji sustava ARGO s Portalom za EOSC, omogućen je nadzor dostupnosti EOSC servisa. Kroz javno sučelje ARGO operatori portala, korisnici i pružatelji usluga mogu provjeriti stanje servisa i dobiti informaciju o njegovoj dostupnosti i pouzdanosti u odabranom vremenskom periodu.

ARGO zajednički razvijaju i održavaju stručnjaci iz Srca, GRNET-a (Greek Research and Technology Network) iz Grčke i CNRS-a (Centre National de la Recherche Scientifique) iz Francuske. Integracija s Portalom je u pilot fazi, a tim će nastaviti razvoj i prilagodbe potrebne za kvalitetniji nadzor servisa.

„Nadzor dostupnosti servisa ključan je za pružanje pouzdanih i kvalitetnih usluga istraživačima. Sustav ARGO već niz godina nadzire više velikih e-Infrastruktura kao što su EGI i EUDAT, a ovom integracijom demonstrirali smo kako se može brzo i učinkovito integrirati s novim okruženjima“, objasnio je , voditelj tima Srca koji sudjeluje u razvoju sustava ARGO Emir Imamagić.

Dostupnost i pouzdanost EOSC servisa mogu se vidjeti na https://eosc.ui.devel.argo.grnet.gr/.

Podijeli:

 

Vezane objave