Span Data Protection Day prva je hrvatska konferencija o uredbi Europske unije o zaštiti osobnih podataka.

span-okrugli-stol-conference-gdpr

Podaci su vrijedna stvar. Primjerice, Facebook zarađuje po svakom svom američkom korisniku četrnaest dolara, a po europskom korisniku pet dolara godišnje. Niti jedan od tih korisnika ne vrijedi ništa bez osobnih podataka. Drugim riječima, podaci su zlatni rudnik digitalne ekonomije.

Taj resurs u Europskoj uniji će biti reguliran Uredbom o zaštiti osobnih podataka, (General Data Protection Regulative – GDPR) koja je donesena u svibnju ove godine, a na snagu stupa 25. svibnja 2018. i od tada je obavezujuća za sve koji rade u zemljama Europske unije.

Softverska tvrtka SPAN, motivirana iskustvima koje je doživjela izvedbom svojih projekata u kojima ih sve više tvrtki traži rješenja za zaštitu osobnih podataka, danas je u zagrebačkom hotelu Sheraton održala konferenciju na temu GDPR uredbe i svoje korisnike obavijestila o novostima i zahtjevima te europske regulative.

Na konferenciji se razgovaralo i o tome koje su odgovornosti voditelja obrade i izvršitelja obrade u postupku obrade osobnih podataka i koje su zadaće službenika za zaštitu podataka.

Primjenom GDPR regulative pitanje informatičke sigurnosti postaje ozbiljno pitanje za svaku tvrtku, ne samo za banke, telekome i maloprodajne lance – to je pitanje za sve koji u svom poslu barataju podacima svojih korisnika.

Svaka tvrtka koja se ogriješi o taj zakon Europske unije morati će platiti globu od dvadeset milijuna eura ili četiri posto od svog ukupnog godišnjeg prihoda, već prema tome što je veći iznos.

Tvrtke moraju bez ikakve odgode informirati korisnike čiji su osobni podaci ugroženi upadom u računalne sustave organizacije, tim više ako to predstavlja značajnu prijetnju njihovim pravima i slobodama.

Prema GDPR uredbi, korisnik od svake tvrtke može zatražiti da izbriše njegove osobne podatke, svaka tvrtka mora korisniku reći koje podatke o njemu prikuplja, za što ih koristi i koliko dugo ih čuva. Prema Uredbi EU, podaci o korisnicima moraju se čuvati što kraće i ne duže nego što je to poslovno potrebno.

Na SPAN-ovoj konferenciji o uredbi GDPR uredbi održan je i okrugli stol koji je moderirao Aron Paulić, direktor nakladničke kuće Bug. Sudionici su bili: Drago Gajski, Regionalni direktor za jugoističnu Europu i Mađarsku, Veritas Technologies, Ivan Kleković, Konzultant za informacijsku sigurnost, Span, Krešimir Kristić, Predsjednik uprave, EuroCloud Hrvatska, Marko Trošelj, Viši suradnik u Službi za međunarodnu suradnju, EU i pravne poslove, AZOP, Nikola Markovinović, Voditelj konzalting odjela, Trilix te Zoltan Precesnyi, Viši voditelj Odjela za državne poslove EMEA, Symantec.

Aron Paulić, direktor nakladničke kuće Bug
Aron Paulić, direktor nakladničke kuće Bug

Zaključak konferencije Span Data Protection Day je da je sada pravo vrijeme da mjerodavna tijela u javnim i privatnim organizacijama počnu prilagođavati svoje poslovanje novim zahtjevima koje postavlja GDPR, a koji se tiču informacijskih rizika, sigurnosti IT sustava, brze reakcije otkrivanja sigurnosnih prijetnji i povrede podataka, oporavka informacija i kontinuiteta uspješnog poslovanja.

Podijeli:

Vezane objave