SpaceX je lansirao svoju prvu eksperimentalnu seriju od 54 satelita Starlink Block v2.0 druge generacije (GEN2) u nisku Zemljinu orbitu (Low Earth Orbite, LEO), koja bi mogla ostvariti ​​brojna poboljšanja za povećanje širokopojasne brzine (kapaciteta), pokrivenosti, pouzdanosti mreže i pružati usluge mobilne telefonije iz svemira.

Nakon najnovijih lansiranje Starlink ima oko 3.370 satelita u LEO  orbiti oko Zemlje (nadmorska visina od oko 500 km+)- Plan je rasporediti oko 4.400 satelita do 2024. godine, a Starlink već ima odobrenje za još oko 7.500 satelita do kraja 2027. godine. Novi lansirani sateliti Block v2.0 (GEN 2)ne uključuju sva planirana poboljšanja. Plan je da sljedeća generacija satelita bude mnogo veća i teža (7 metara dugački rasklopljeni i težine1.250 kg) od GEN1 i uključivati ​​različita poboljšanja, kao što su laseri za međusatelitske veze (pojavili su se na nekim GEN1s), mogućnost korištenja puno veće propusnosti spektra (npr. V-pojas), daljnje smanjenje svjetline (npr. postavljanje dielektričnog zrcalnog filma), puno veću antenu, dvostruki solarni niz za više snage i podršku za povezivanje modernog 4G i 5G pametni telefoni na glasovnu i podatkovnu (mobilnu širokopojasnu) vezu iz svemira.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

SpaceX može isplativo lansirati svoje GEN2 LEO satelite na svojoj budućoj raketi Starship, koja još uvijek nije spremna. Do tada je tvrtka odlučila prilagoditi svoje GEN2 kako bi usvojili faktor manjeg oblika (Bus F9-1) koja je u stvari bliže GEN1 po obliku nego GEN2 (npr. samo su malo teže od 300 kg kako bi se mogli lansirati raketom Falcon9).

Podijeli:

 

 

Vezane objave