Tvrtka Softnet prva je u Hrvatskoj počela nuditi usluge izravnog pristupa sadržaju u Kini kroz platforme Alibaba Cloud Express i Tencent Direct Connect. Programeri aplikacija za kinesko i šire azijsko tržište tako imaju brz pristup sadržajima iz tih zemalja i mogu ih povezati sa svojim platformama, poručuju iz te telekomunikacijske tvrtke koja zasniva svoje poslovanje na direktnim vezama na Tier 1 backbone mrežu s niskom latencijom preko vlastitih i virtualnih pristupnih točaka u Europi i Aziji.

Softnet naime povezuje Europu i Aziju nadzemnim optičkim linijama preko Rusije kako bi jamčili najnižu moguću latenciju, za razliku od većine linija za internet koje povezuju te kontinente podzemnim kablovima u Tihom, Atlantskom i Indijskom oceanu.

Najnovija usluga Softnetovim klijentima omogućava prijenos željenih podataka na udaljene servere. Zahvaljujući računalstvu u oblaku oni zato više nisu fizički ograničeni na korištenje određenog računala već mogu doći do podataka i obrađivati ih s bilo koje lokacije i kada njima odgovara, objasnio je direktor Softneta Andrej Boštjančič.

„Određene funkcionalnosti na internetu u Kini su puno sporije nego drugdje u svijetu, a dio weba je potpuno nedostupan. Uz pomoć najnovije Softnetove usluge, programeri aplikacija za kinesko i azijsko tržište imaju brz pristup sadržaju i mogu ga povezati s ostatkom svojih platformi. Prvi smo operater koji je ponudio tu uslugu u Sloveniji i Hrvatskoj, ali nudimo je i svim programera aplikacija iz cijele Europe“, rekao je Boštjančič.

Najpoznatiji pružatelji tih usluga na zapadu su, prema Bostjančiču, Amazon i Microsoft dok su u Aziji, posebno u Kini, to Alibabini i Tencentovi oblaci. Alibaba uglavnom zbog svoje B2B platforme, a Tencet zbog svoje aplikacije WeChat, smatra direktor Softneta.

„Puno je dvojbi oko korištenja računalstva u oblaku radi sigurnosti podataka. Ipak, mnogim je tvrtkama veći problem gubitak podataka nego loša investicija. Oblak je na neki način postao mjesto čuvanja podataka i mnogima je već uobičajeno imati uslugu koja omogućava preuzimanje željenih podataka s udaljenih servera“, smatra Boštjančič.

Većina pružatelja telekomunikacijskih usluga nude brz i direktan pristup određenom serveru i njegovom sadržaju preko svojih telekom partnera. Ponosni smo što Softnet tu uslugu nudi direktno za servere i sadržaje u Kini, preko Alibaba Cloud Expressa i Tencent Direct Connecta, zaključuju u Softnetu.

Podijeli:

 

Vezane objave