infigo-1

Sigurnosna zaštita, napredna poslovna inteligencija i upravljanje velikim količinama podataka

U zagrebačkom hotelu Hilton Double Tree, tvrtka INFIGO IS organizirala je jednodnevnu konferenciju na kojoj je predstavila novitete u području informacijske sigurnosti – niz vlastitih proizvoda i usluga koji tvrtkama omogućuju zaštitu od naprednih prijetnji i neovlaštenih aktivnosti, i novu ponudu: naprednu analitiku i tehnologije obrade velikih skupova podataka – Big Data.

Bojan Ždrnja
Bojan Ždrnja

„Pokazali smo nove tehnike sigurnosne zaštite, metode kojima možemo poboljšati našu pro-aktivnu detekciju eventualnih incidenata u organizacijama. Posebno bih istaknuo analizu DNS-a koji je pravo vrelo informacija“, rekao je Bojan Ždrnja, konzultant i suosnivač tvrtke Infigo.

Hrvoje Šegudović
Hrvoje Šegudović

„Sigurnost nam je najvažniji dio poslovanja – i dalje se bavimo testiranjima sigurnosti informacijskih mreža i implementacijama SIEM sustava, primjerice. U svemu tome uvijek se nastojimo fokusirati na znanja i usluge kojima svojim korisnicima možemo ostvariti neku dodanu vrijednost“, izjavio je Hrvoje Šegudović, suosnivač i konzultant u tvrtki Infigo.

Treći suosnivač tvrtke i konzultant u tvrtki Infigo, Saša Jušić, govorio je o strategijama obrane od naprednih sigurnosnih prijetnji. „Riječ je o posebno dizajniranim prijetnjama kojima napadači ciljaju konkretnu kompaniju nastojeći joj napraviti neku točno određenu štetu. Prva stvar u tome je zaštita od zloćudnog softvera, koji je često prvi korak infiltracije. Drugi korak je praćenje lateralnih kretanja – recimo, situacija u kojima netko pokušava steći veće ovlasti u tvrtkinoj mreži nego što su mu dodijeljene. Treći korak je sprečavanje napadača da izvuče podatke po koje je došao. Pokazali smo kako se tvrtke mogu prilagoditi i bolje obraniti od tih, vrlo specifičnih prijetnji.”

Saša Jušić
Saša Jušić

Druga tema konferencija bila je napredna poslovna inteligencija i upravljanje velikim količinama podataka, tzv. „Big Data“. Putem uporabe rješenja kao što je Splunk i sličnih tehnologija, INFIGO IS je tijekom ove godine realizirao nekoliko izazovnih projekata za neke od najvećih klijenata u Hrvatskoj, u tvrtkama kao što su Metronet, PBZ i Erste&Steiermärkische Banka.

Tvrtka Metronet je pokazala kako je koristila rješenje Splunk za nadzor telefonije. Erste banka je pokazala kako koristi isti sustav u nadzoru poslovanja, a PBZ je predstavila primjenu Splunka u sigurnosnoj zaštiti, prediktivnoj analizi i nadzoru informatičkih operacija i vlastite mreže.

„Imali smo i jednu zanimljivu implementaciju s tvrtkom Končar, u kojoj smo u Splunk slali podatke s vjetro-agregata. To je primjer primjene tehnologija Interneta stvari s tehnologijama obrade velikih skupova podataka (Big Data), u pozadini. S tom implementacijom privukli smo i svjetsku pozornost“, rekao je Bojan Ždrnja.

Tvrtka INFIGO IS oko 40 posto prihoda ostvaruje u izvozu, od poslova u regiji i na Bliskom istoku.