Sve češće korištenje umjetne inteligencije, strojnog učenja i implementacija 5G infrastrukture veliki su poticaj rastu prodaje u AMD-a, MediaTeka, Nvidie i Qualcomma ove godine. Za razliku od njih Intel i Sony imaju pad prodaje.

IC Insights’ November The McClean Reporta rangirao je 25 najboljih dobavljača poluvodiča poredanih prema stopi rasta prodaje. U izvješću se predviđa da će se tržište poluvodiča ove godine povećati za 23%, potaknuto promjenom navika uzrokovanih pandemijom covid-19 i gospodarskim oporavkom koji je uslijedio u 2021. godini. Snažan porast isporuka poluvodiča od 20% zajedno s prosječnim povećanjem cijena od 3% donijelo je rast snažan prihoda proizvođačima. Porast tržišta od 23% bio bi drugi najveći rast na globalnom tržištu poluvodiča od 2010. godine kada je prodaja poluvodiča porasla za 33% nakon financijskog kraha i globalne recesije 2008. i 2009. godine.

očekuje da će AMD ove godine biti na vrhu liste s rastom prodaje od 65%.

Lideri

Velika većina poluvodičkih tvrtki, predvođenih AMD-om, MediaTekom, Nvidiom i Qualcommom, ove je godine imala je koristi od snažnog rasta tržišta. Te četiri vodeće tvrtke predvodnici su i IC rješenja za umjetnu inteligenciju i aplikacije za strojno učenje, te 5G pametne telefone/infrastrukturne sustave.

-- tekst se nastavlja nakon oglasa --

 

Lider globalnog tržišta AMD usredotočila se na povećanje tržišnog udjela u više segmenata poluvodiča, posebno u procesorima koji se koriste u poslužiteljima podatkovnih centara, gdje se pojavila kao vodeći dobavljač na tom snažno rastućem tržištu. Osim toga, AMD je glavni globalni dobavljač za korisnička računala i igraće konzole.

IC Insights procjenjuje kako će MediaTek ove godine ostvari rast prihoda od 60%. MediaTekovi poluvodiči nalaze se u nekim od najvećih marki pametnih telefona, televizora i glasovnih asistenata, kao i u chromebookovima, fitness opremi, Wi-Fi usmjerivačima i mnogim drugim sustavima. MediaTek se etablirao kao lider pružajući 4nm i 5G tehnologiju u svojim poluvodičima. Tijekom 2021. MediaTek je povećao proizvodnju mrežnih IC-a kako bi zadovoljio jaku potražnju na tržištu i pomogao nadoknaditi pad prodaje mobilnih SoC-a u 4. tromjesečju 2021. godine.

Očekuje se da će Nvidia ostvariti rast prihoda od 54% u ovoj 2021. godini. Nvidia je bila pionir u grafičkim procesorskim jedinicama ili GPU-ovima korištenim za video igre. Od tada je Nvidia proširila proizvodnju i na poluvodiče umjetne inteligencije koji se koriste u superračunalima, podatkovnim centrima, za razvoj lijekova, prognozu vremena i dugoročnih klimatskih promjena te u automobilima bez vozača. Njeni se poluvodiči također naširoko koriste u aplikacijama za rudarenje bitcoina. U 4. tromjesečju 2021. godine poticaj njenom rastu prodaje dolazi od potražnje procesora za internetsku platformu sljedeće generacije metaverse.

Qualcomm je najveći proizvođač poluvodiča za pametne telefone. IC Insights predviđa da će njegova prodaja IC-a 2021. godini rasti 51%. Iako je Qualcomm vodeći svjetski dobavljač IC-a za pametne telefone, pokušava smanjiti svoju ovisnost o pametnim telefonima i prijeći na mogućnosti većeg rasta u automobilskoj industriji, bežičnim kućnim širokopojasnim i industrijskim uređajima. U svom najnovijem tromjesečnom pregledu zarade, Qualcomm je dao optimističnu prognozu prodaje za sljedećih nekoliko godina, potaknutu rastom na ciljanim novim tržištima.

Globalni rast 56 posto

Zajedno, očekuje se da će ove četiri najveće rastuće tvrtke povećati svoju prodaju s 54,8 milijardi američkih dolara u 2020. na 85,4 milijarde dolara u 2021. godini, što je povećanje od 56%. Predviđeni zajednički rast prodaje četiri globalna lidera poluvodiča od 30,6 milijardi dolara ove godine predstavljao bi 31% od povećanja od 97,4 milijarde dolara koji se očekuje za ukupno globalno IC tržište ove godine.

Glavne ljevaonice (TSMC, UMC, GlobalFoundries i SMIC) koje proizvode IC-ove za globalne lidere u proizvodnji poluvodiča također ove godine ostvaruju snažan rast prodaje. Od 25 najvećih poluvodičkih tvrtki, IC Insights predviđa da će njih 10 ove godine povećati prihod od poluvodiča za više od 30%, a očekuje se da će 23 tvrtke ostvariti dvoznamenkastu dobit. Tijekom godine kada se predviđa rast globalne prodaje poluvodiča za 23%.

Problemi Intela i Sonyja

Iznenađenje je da će prihodi u drugom najvećem proizvođaču poluvodiča na svijetu Intelu pasti za 1% te da se kod 18, najvećeg globalnog proizvođača poluvodiča Sonyja očekuje pad prihoda od 3%.

Jedan od problema za Intel ove godine bio je stalni pritisak na IC zalihe, što je ograničilo prodaju prijenosnih računala. Intel kaže da njegovi partneri nisu uspjeli nabaviti dovoljno komponenti za izradu onoliko prijenosnih računala koliko su željeli, što je smanjilo narudžbe za Intelove poluvodiče.

Slična sudbina zadesila je ove godine i Sony. Isporuke Sonyjeve PS5 igraće konzole nisu ispunile planove u 2021. uglavnom zbog nestašice poluvodiča uslijed posljedica pandemije covid-19 u jugoistočnoj Aziji. S manje isporučenih konzola tržište je imalo i manja potreba za poluvodičima. (tablica IC Insights, naslovna forografija Pixabay)

Podijeli:

 

 

Vezane objave